Túl van az első teszteken a ULA Delta IV Heavy rakétája

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Túl van az első, Wet Dress Rehearsal (WDR) teszten a ULA Delta IV Heavy rakétája, amellyel az NROL-82 küldetést kívánják végrehajtani, adta hírül a ULA. A próbára 2021. március 16-án került sor Kaliforniában, a Vandenberg Légitámaszponton.

A Vandenberg Légitámaszpont LC-6 indítóállásán várakozó Delta IV Heavy rakéta. Fotó: ULA

A teszt első lépéseként a Mobile Service Tower (azaz a Mobil Szervíztorony) névre hallgató szerkezetet gördítették hátrébb, előkészülve a tankolási folyamatra. Ezt követően az indítóállástól hozzávetőlegesen 18 km-re lévő irányítóközpontból elindították a visszaszámlálást. T-4 óra 15 percnél elkezdték az üzemanyagok feltöltését mind a 8 kriogenikus (4 folyékony oxigén és 4 folyékony hidrogén) üzemanyagtartályba, melyből 6 tartály az első fokozat hajtóműveit, 2 pedig a második fokozat hajtóműveit táplálja majd az emelkedés során.

Az egyelőre hasznos teher nélküli Delta IV Heavy. Fotó: ULA

T-4 percnél újabb szünet következett a teszt folyamatában, ekkor a mérnökök számára lehetővé vált a rakéta és az indítóállás rendszereinek ellenőrzése, majd a teszt utolsó fázisa, a végső visszaszámlálás folyamata következett, egészen a gyújtás pillanatáig.

Ezt követően az üzemanyagtartályokat kiürítették, a következő napokban pedig a földi személyzet biztosítja a rakétát és kiértékeli a teszt során kapott adatokat.

A következő tervezett mérföldkő a hasznos teher ráemelése lesz a Delta IV Heavy tetejére, az indításra a tervek szerint valamikor a tavasz folyamán kerülhet sor.

Dark mode powered by Night Eye