Túl van az első teszteken a ULA Delta IV Heavy rakétája

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Túl van az első, Wet Dress Rehearsal (WDR) teszten a ULA Delta IV Heavy rakétája, amellyel az NROL-82 küldetést kívánják végrehajtani, adta hírül a ULA. A próbára 2021. március 16-án került sor Kaliforniában, a Vandenberg Légitámaszponton.

A Vandenberg Légitámaszpont LC-6 indítóállásán várakozó Delta IV Heavy rakéta. Fotó: ULA

A teszt első lépéseként a Mobile Service Tower (azaz a Mobil Szervíztorony) névre hallgató szerkezetet gördítették hátrébb, előkészülve a tankolási folyamatra. Ezt követően az indítóállástól hozzávetőlegesen 18 km-re lévő irányítóközpontból elindították a visszaszámlálást. T-4 óra 15 percnél elkezdték az üzemanyagok feltöltését mind a 8 kriogenikus (4 folyékony oxigén és 4 folyékony hidrogén) üzemanyagtartályba, melyből 6 tartály az első fokozat hajtóműveit, 2 pedig a második fokozat hajtóműveit táplálja majd az emelkedés során.

Az egyelőre hasznos teher nélküli Delta IV Heavy. Fotó: ULA

T-4 percnél újabb szünet következett a teszt folyamatában, ekkor a mérnökök számára lehetővé vált a rakéta és az indítóállás rendszereinek ellenőrzése, majd a teszt utolsó fázisa, a végső visszaszámlálás folyamata következett, egészen a gyújtás pillanatáig.

Ezt követően az üzemanyagtartályokat kiürítették, a következő napokban pedig a földi személyzet biztosítja a rakétát és kiértékeli a teszt során kapott adatokat.

A következő tervezett mérföldkő a hasznos teher ráemelése lesz a Delta IV Heavy tetejére, az indításra a tervek szerint valamikor a tavasz folyamán kerülhet sor.

Dark mode powered by Night Eye