Túl van az első teszteken a ULA Delta IV Heavy rakétája

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Túl van az első, Wet Dress Rehearsal (WDR) teszten a ULA Delta IV Heavy rakétája, amellyel az NROL-82 küldetést kívánják végrehajtani, adta hírül a ULA. A próbára 2021. március 16-án került sor Kaliforniában, a Vandenberg Légitámaszponton.

A Vandenberg Légitámaszpont LC-6 indítóállásán várakozó Delta IV Heavy rakéta. Fotó: ULA

A teszt első lépéseként a Mobile Service Tower (azaz a Mobil Szervíztorony) névre hallgató szerkezetet gördítették hátrébb, előkészülve a tankolási folyamatra. Ezt követően az indítóállástól hozzávetőlegesen 18 km-re lévő irányítóközpontból elindították a visszaszámlálást. T-4 óra 15 percnél elkezdték az üzemanyagok feltöltését mind a 8 kriogenikus (4 folyékony oxigén és 4 folyékony hidrogén) üzemanyagtartályba, melyből 6 tartály az első fokozat hajtóműveit, 2 pedig a második fokozat hajtóműveit táplálja majd az emelkedés során.

Az egyelőre hasznos teher nélküli Delta IV Heavy. Fotó: ULA

T-4 percnél újabb szünet következett a teszt folyamatában, ekkor a mérnökök számára lehetővé vált a rakéta és az indítóállás rendszereinek ellenőrzése, majd a teszt utolsó fázisa, a végső visszaszámlálás folyamata következett, egészen a gyújtás pillanatáig.

Ezt követően az üzemanyagtartályokat kiürítették, a következő napokban pedig a földi személyzet biztosítja a rakétát és kiértékeli a teszt során kapott adatokat.

A következő tervezett mérföldkő a hasznos teher ráemelése lesz a Delta IV Heavy tetejére, az indításra a tervek szerint valamikor a tavasz folyamán kerülhet sor.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye