Túl van az első teszteken a ULA Delta IV Heavy rakétája

Kapcsolódó

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

Túl van az első, Wet Dress Rehearsal (WDR) teszten a ULA Delta IV Heavy rakétája, amellyel az NROL-82 küldetést kívánják végrehajtani, adta hírül a ULA. A próbára 2021. március 16-án került sor Kaliforniában, a Vandenberg Légitámaszponton.

A Vandenberg Légitámaszpont LC-6 indítóállásán várakozó Delta IV Heavy rakéta. Fotó: ULA

A teszt első lépéseként a Mobile Service Tower (azaz a Mobil Szervíztorony) névre hallgató szerkezetet gördítették hátrébb, előkészülve a tankolási folyamatra. Ezt követően az indítóállástól hozzávetőlegesen 18 km-re lévő irányítóközpontból elindították a visszaszámlálást. T-4 óra 15 percnél elkezdték az üzemanyagok feltöltését mind a 8 kriogenikus (4 folyékony oxigén és 4 folyékony hidrogén) üzemanyagtartályba, melyből 6 tartály az első fokozat hajtóműveit, 2 pedig a második fokozat hajtóműveit táplálja majd az emelkedés során.

Az egyelőre hasznos teher nélküli Delta IV Heavy. Fotó: ULA

T-4 percnél újabb szünet következett a teszt folyamatában, ekkor a mérnökök számára lehetővé vált a rakéta és az indítóállás rendszereinek ellenőrzése, majd a teszt utolsó fázisa, a végső visszaszámlálás folyamata következett, egészen a gyújtás pillanatáig.

Ezt követően az üzemanyagtartályokat kiürítették, a következő napokban pedig a földi személyzet biztosítja a rakétát és kiértékeli a teszt során kapott adatokat.

A következő tervezett mérföldkő a hasznos teher ráemelése lesz a Delta IV Heavy tetejére, az indításra a tervek szerint valamikor a tavasz folyamán kerülhet sor.

Dark mode powered by Night Eye