Üdv itthon Crew-7!

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Több mint félévnyi (~6,5 hónap) Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodás, és nagyjából 19 órányi utazást követően hazatért a Crew-7 személyzete, azaz Jasmin Moghbeli, Andreas Mogensen, Konsztantyin Boriszov és Furukava Szatosi. Az űrhajósok Crew Dragon űrhajója tegnap, március 11-én, egészen pontosan 16:20-kor (magyar idő szerint) csatlakozott le az ISS Harmony moduljának zenit oldali portjáról. Az ekkor szükséges, teljesen automata módban végbemenő hajtóműgyújtások hibamentesen lezajlottak, így a Dragon megfelelően eltávolodhatott, mely a Földre való visszatérés fontos mozzanata volt.

A távolodó Dragon. Forrás: SpaceX

Mint az említettük, a csapatra ekkor még kb. 19 órás utazás várt, hogy végül belépjenek bolygónk légkörébe, majd vízre szálljanak Florida partjainál. Előbbi tekinthető a visszatérés legkritikusabb részének, ugyanis a Dragon körül ekkor több ezer Celsius-fokos plazma képződik, ettől pedig egyetlen elem védi a személyzetet és magát az űrhajót; a hőpajzs, ami tette a is dolgát. Mindezt a két fékezőernyő kinyílása követte, majd a négy fő ejtőernyő is megmutatta magát, így épségben érte el a víz felszínét az Endurance.

Az űrhajósokat fogadó mentőcsapat már készen állt, melynek köszönhetően megkezdődhetett a biztosítás, valamint a szállítóhajóra emelés. Amint elfoglalta helyét a Dragon a fedélzeten, már csak a személyzet biztonságos kiemelése maradt hátra, amely az elmúlt évek során szerzett tapasztalatnak köszönhetően simán, és zökkenőmentesen megvalósult. Szokásos módon ilyenkor a következő állomás a kötelező orvosi vizsgálat lesz a Kennedy Űrközpontban, de a látottak alapján mindenki épségben, és jókedvűen fejezte be a NASA és a SpaceX között fennálló Commercial Crew Program szerződés hetedik hosszútávú küldetését.

Dark mode powered by Night Eye