Üdv itthon Crew-7!

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Több mint félévnyi (~6,5 hónap) Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodás, és nagyjából 19 órányi utazást követően hazatért a Crew-7 személyzete, azaz Jasmin Moghbeli, Andreas Mogensen, Konsztantyin Boriszov és Furukava Szatosi. Az űrhajósok Crew Dragon űrhajója tegnap, március 11-én, egészen pontosan 16:20-kor (magyar idő szerint) csatlakozott le az ISS Harmony moduljának zenit oldali portjáról. Az ekkor szükséges, teljesen automata módban végbemenő hajtóműgyújtások hibamentesen lezajlottak, így a Dragon megfelelően eltávolodhatott, mely a Földre való visszatérés fontos mozzanata volt.

A távolodó Dragon. Forrás: SpaceX

Mint az említettük, a csapatra ekkor még kb. 19 órás utazás várt, hogy végül belépjenek bolygónk légkörébe, majd vízre szálljanak Florida partjainál. Előbbi tekinthető a visszatérés legkritikusabb részének, ugyanis a Dragon körül ekkor több ezer Celsius-fokos plazma képződik, ettől pedig egyetlen elem védi a személyzetet és magát az űrhajót; a hőpajzs, ami tette a is dolgát. Mindezt a két fékezőernyő kinyílása követte, majd a négy fő ejtőernyő is megmutatta magát, így épségben érte el a víz felszínét az Endurance.

Az űrhajósokat fogadó mentőcsapat már készen állt, melynek köszönhetően megkezdődhetett a biztosítás, valamint a szállítóhajóra emelés. Amint elfoglalta helyét a Dragon a fedélzeten, már csak a személyzet biztonságos kiemelése maradt hátra, amely az elmúlt évek során szerzett tapasztalatnak köszönhetően simán, és zökkenőmentesen megvalósult. Szokásos módon ilyenkor a következő állomás a kötelező orvosi vizsgálat lesz a Kennedy Űrközpontban, de a látottak alapján mindenki épségben, és jókedvűen fejezte be a NASA és a SpaceX között fennálló Commercial Crew Program szerződés hetedik hosszútávú küldetését.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye