Új dátumot kapott a Boeing Starliner űrhajójának második tesztrepülése

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

A Boeing legutóbbi közleményében bejelentették, hogy a Starliner űrhajó második tesztrepülésére (OFT-2) május 20-án, magyar idő szerint hajnali 0:54-kor kerülhet sor a floridai Cape Canaveralből. Az űrhajót szállító Atlas-V rakétát a United Launch Alliance fogja szolgáltatni, és az SLC-41 jelzésű startkomplexumból fog sor kerülni a felbocsátásra. További részleteket a küldetéssel kapcsolatban majd május 3-án tudhatunk meg, amikor a Boeing a NASA-val egy közös telekonferenciában árulja el a repülés további részleteit.

Eredetileg az OFT-2 tesztrepülést tavaly nyáron el kellett volna végeznie a Boeingnek, de az indítópadon több hibát találtak a Starliner szervizmoduljában, így azt komplett ki kellett cserélni, ami hónapokkal visszavetette a programot. Igazából második tesztrepülésre sem kellene sor kerülnie, de mivel az OFT-1 misszió kis híján katasztrofális véget ért (szoftverhibák tömkelege miatt nem ért el az űrhajó az ISS-re és majdnem teljesen elvesztették), a NASA kötelezte a Boeing-et a repülés megismétlésére.

A második számú, egyelőre név nélküli Starliner űrhajó (Boeing Starliner Spacecraft 2) a már lecserélt szervizmodullal. Kép forrása: Boeing Space

Dark mode powered by Night Eye