Új dátumot kapott a Boeing Starliner űrhajójának második tesztrepülése

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

A Boeing legutóbbi közleményében bejelentették, hogy a Starliner űrhajó második tesztrepülésére (OFT-2) május 20-án, magyar idő szerint hajnali 0:54-kor kerülhet sor a floridai Cape Canaveralből. Az űrhajót szállító Atlas-V rakétát a United Launch Alliance fogja szolgáltatni, és az SLC-41 jelzésű startkomplexumból fog sor kerülni a felbocsátásra. További részleteket a küldetéssel kapcsolatban majd május 3-án tudhatunk meg, amikor a Boeing a NASA-val egy közös telekonferenciában árulja el a repülés további részleteit.

Eredetileg az OFT-2 tesztrepülést tavaly nyáron el kellett volna végeznie a Boeingnek, de az indítópadon több hibát találtak a Starliner szervizmoduljában, így azt komplett ki kellett cserélni, ami hónapokkal visszavetette a programot. Igazából második tesztrepülésre sem kellene sor kerülnie, de mivel az OFT-1 misszió kis híján katasztrofális véget ért (szoftverhibák tömkelege miatt nem ért el az űrhajó az ISS-re és majdnem teljesen elvesztették), a NASA kötelezte a Boeing-et a repülés megismétlésére.

A második számú, egyelőre név nélküli Starliner űrhajó (Boeing Starliner Spacecraft 2) a már lecserélt szervizmodullal. Kép forrása: Boeing Space

Dark mode powered by Night Eye