Új érdekességek az Axiom-1 küldetés programjáról

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Új információk és érdekességek derültek ki a február 21-én induló Axiom-1 küldetéssel kapcsolatban. Ahogy már korábban is tudhattuk , a négyfős, egy hivatásos űrhajósból és három fizetős utasból álló személyzet a Crew Dragon Resilience űrhajóval fognak eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol várhatóan nyolc napot fognak eltölteni. Az Axiom Space legfrissebb bejelentése szerint a cég által szervezett küldetés során a három utas összesen 25 tudományos kísérletet fog elvégezni körülbelül 100 munkaóra alatt. Az amerikai cég 2027-től egy önálló űrállomást szeretne majd üzemeltetni alacsony Föld körüli pályán, ahol kereskedelmi alapon terveznek majd hasonló tudományos-, valamint turista küldetéseket lebonyolítani, ezért rengeteg hasznos tapasztalatot fognak ezen az első misszión gyűjteni.

A űrhajó pilótája Larry Connor amerikai ingatlanmágnás lesz, aki orvostudományi kutatásokban fog segédkezni a minnesotai Mayo Clinic és az ohiói Cleveland Clinic kutatóközpontok programjában. Főleg a szív- és érrendszert fogják érinteni a kísérletek, valamint hogy milyen hatással van az űrutazás a gerinc- és agyszövetre.

Mark Pathy küldetésspecialista, aki egyben egy kanadai befektetőcég ügyvezető igazgatója, több kanadai szervezet számára fog tudományos munkát végezni. Fő kutatási területe neki is az orvostudomány és az emberi egészség lesz, az űrhajósok által tapasztalt krónikus fájdalmakat és alvászavart fogja felmérni, valamint a látás élességnek a változását és annak okati fogja megvizsgálni különböző eszközökkel. Ezek mellett földmegfigyelési feladatai lesznek, ezalatt pedig űrfelvételek készítését érhetjük, amiket ökológiai és klímaváltozás-kutatási projektekben használhatnak majd fel.

Eytan Stibbe izraeli üzletember az Izraeli Űrügynökségnek és a Rámón Alapítványnak fog kutatási munkát végezni. Az alapítvány Ílán Rámón űrhajósokról kapta el a nevét, aki az első izraeli volt a világűrben. Sajnos űrrepülése tragikusan végződött, ugyanis a 2003-as STS-107 Shuttle-misszió küldetés személyzetének egyik tagja volt, amely során a Columbia űrrepülőgép a hővédő csempékben keletkezett kár miatt darabokra hullott a légkörbe való visszalépéskor. Rámónhoz hasonlóan Stibbe is szolgált vadászpilótaként az Izraeli Légierőben, és társaitól ellentében ő nem turistaként, hanem nemzeti űrhajósként vesz részt a küldetésen. A küldetése a Rakia nevet viseli, amit az izraeli szponzorok állítottak neki össze.

Az Ax-1 személyzete, balról jobbra: Larry Connor, Michael López-Alegría, Mark Pathy és Eytan Stibbe. Kép forrása: Axiom

Michael López-Alegría hivatásos űrhajós lesz a küldetés parancsnoka. Ő 1992-ben lett beválogatva a NASA űrhajósai közé, karrierje során négy űrutazáson vett részt: STS-73 (Föld körüli pálya, 1995.), STS-92 (Nemzetközi Űrállomás, 2000.), STS-113 (Nemzetközi Űrállomás, 2002.) és Szojuz TMA-9 (Nemzetközi Űrállomás – Expedíció-14, 2006). Az amerikai űrhivatalnál 2012-ben fejezte be a munkáját, az Axiomhoz pedig 2017-ben csatlakozott. 2020-ban jelentették be, hogy ő lesz a negyedik utasa az Ax-1 küldetésnek, mint az űrhajó parancsnoka és a cég hivatásos asztronautája.

Az cég vezetői kihangsúlyozták, hogy a kutatás lesz az Ax-1 misszió fő profilja. „Ez az első kereskedelmi küldetésünk az ISS-re. Ez egy úttörő dolog, és nagyon is tudományos kutatásra összpontosít” – mondta Christian Maender, az Axiom űrbeli gyártási és kutatási szegmensének igazgatója az Amerikai Repülési és Űrhajózási Intézet ASCEND-konferenciáján november 17-én tartott egyik panelbeszélgetésén. Maender elmondta, hogy a vállalat 2022. harmadik negyedévét célozza meg az Ax-2 küldetéssel, amelynek parancsnoka Peggy Whitson volt NASA-űrhajós, pilótája pedig az egyik ügyfél, John Shoffner lesz. Az cég egyelőre még nem ismertette a másik két utas kilétét.

Az Axiom ISS-moduljainak látványterve. Kép forrása: Axiom Space

Az Axiom terveiben szerepel, hogy 2024-től kezdődően új modulok sorozatát telepít az ISS-re, ebből pedig egy kereskedelmi szegmens épülne fel, amelyet végül az ISS-ről leválasztva egy kereskedelmi állomássá alakítanának a távolabbi jövőben. Erre akár már 2027-ben sor kerülhet – mondta Maender, „Akkor leszünk készen az űrállomások szétválasztására, amikor az üzleti környezet ezt megkívánja, és amikor az ISS élettartama a végéhez ért”.

A már lecsatlakoztatott, önállóan keringő kereskedelmi Axiom Űrállomás. Kép forrása: Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye