Új és ambiciózus tervek az Astra Space-től

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Tegnap egy látványos videóban, és meglehetősen optimista közleményben ismertette terveit az Astra Space a közeljövőt illetően: Launch System 2 elnevezéssel izzítják be a teljesen megújuló indítási rendszerüket, melynek három fő pillére lesz. A Rocket 4 hordozórakéta mellett egy teljesen új földi kiszolgáló- és repülésirányító rendszert fejlesztenek ki. Ahogy fogalmaznak, az Astra 2016-os megalakulása óta az volt a fő cél, hogy egy gyakran indítható, megbízható és gazdaságosan működtethető rakétával érjenek el minél több partnert, illetve a Launch System 1 programban az elsődleges szempont a sikeres Föld körüli pályára állítás kidolgozása volt. Ennek egyik része sikerült, másik kevésbé, hiszen a Rocket 3 különböző változatai nem nagyon töltötték be a hozzájuk fűzött reményeket. A cég mindenesetre inkább előre menekül, és ahelyett, hogy a jelenlegi rakétát fejlesztenék tovább, egy új verzióval próbálkoznak meg, ami köré egy új infrastruktúrát is építeni fognak. Az indítási szolgáltatások sokszínűségével a lehető legtöbb megrendelői igényt szeretnék kielégíteni, legyen szó akár egy műhold-konstelláció kiépítéséről, annak üzemeltetéséről, vagy dedikált küldetések lebonyolításáról kizárólagos partnerek számára.

A Launch System 2-vel újragondolják a hardvereken kívül a vezetési kultúrájukat is, ami szintén a megbízhatóság növelésére irányul. Különböző csapatok fognak felelni különböző feladatokért, és egy korábbinál jóval nagyobb üzemben fognak összehangoltan dolgozni. Teljesen megújítják a minőségellenőrzési folyamatokat, amiket szintén egy teljesen különálló csapat ellenőriz majd.

Rocket 4

Az új hordozórakéta 18,9 m magas és 1,8 m átmérőjű lesz, közel 30 tonna felszállási össztömeggel. Továbbra is két fokozatból áll majd, az első fokozat két darab kerolox (RP-1 finomított kerozint és cseppfolyósított oxigént égető) hajtóművet kap, melyek tolóereje 355,8 kN, a második fokozatot pedig egy darab vákuum-optimalizált rakétamotorral szerelik fel, ami 28,9 kN tolóerő kifejtésére lesz képes. A megnövelt tolóerő 600 kg hasznos teher feljuttatását teszi lehetővé közepes inklinációjú, 500 km magas napszinkron pályára. A raktér és az orrkúp egy ESPA Grande, két sima ESPA űreszköz, vagy több CubeSat befogadására lesz alkalmas.

Földi kiszolgáló rendszerek

A korábbi megoldásokhoz képest jóval leegyszerűsítették a teljes rendszert, amivel optimalizálják magát a méretét és lehetővé teszik a rövidebb átállási időt két indítás között. Ezen kívül automatizált lesz számos folyamat, amik képesek hatékonyabban kiszűrni az anomáliákat az indítások előtti felkészülés során.

Repülésirányítás

Itt is az automatizáción volt a legnagyobb hangsúly, főleg a repülési szoftverek fejlesztéseinél, ezzel jobban leszűkítve az emberi hibafaktort. Továbbá egyszerűsítették az indítás előtti felkészülési folyamatokat is, hogy az eddigi négy helyett csak két repülésirányítási munkatárs feleljen a küldetés sikeréért.

A cég bemutatóvideója ezen a linken érthető el:

A Rocket 4 látványterve. Forrás: Astra Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye