Új fotókat küldött a Jutu-2 kínai holdjáró a holdújév alkalmából

Kapcsolódó

Katonai műholddal indult a Szojuz ritkábbik variánsa

Megtörtént az idei év első Szojuz-2.1v rakéta indítása, melyről...

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal (CNSA) szombaton közzétett egy pár új fotót, amelyeket a Jutu-2 holdjáró készített, valamint jókívánságokat küldtek minden embernek az ázsiai holdújév alkalmából. A fényképeken a rover által hagyott keréknyomok, néhány szikla és egy kis becsapódási kráter látható a Hold felszínén.

Panorámakép a Jutu-2 által hagyott keréknyomról, amikor 2023. január 18-án elérte a Hold felszínén lévő LE05103 pontot. Forrás: CNSA

A rover fedélzetére felszerelt panorámakamera fényképeket készített a Hold felszínéről, amelyeken a rover által hagyott keréknyom (bal szélen), a rovertől 4 méterre lévő szikla (középen), és egy körülbelül 5 méter átmérőjű becsapódási kráter (jobb szélen) látható, 2023. január 18-án. Forrás: CNSA

Még több keréknyom. Forrás: CNSA

Von Kármán-kráterei és pereme. Forrás: CNSA

Egy becsapódási kráter peremén. Forrás: CNSA

Jutu, vagyis Jáde nyúl a kínai mitológiában Csang’e holdistennő házi kedvenceként ismert, innen származik a nevek ötlete a holdküldetésekhez. 2019-ben Kína újabb nyuszilátogatót küldött a Holdra (2013-ban a Jutu érkezett elsőként a Csang’e-3 fedélzetén). A Jutu-2 rover a Csang’e-4 leszállóegységével egy lágy landolás következtében érkezett meg a Hold túlsó oldalára, először az emberiség történetében.

A Jutu-2 rover és a Csang’e-4 leszállóegysége január 15-én, illetve 16-án ébredt fel az alvó üzemmódból, és ezzel megkezdődött az 51. holdi munkanapjuk. Egy holdnap 14 napnak felel meg a Földön, és egy holdéjszaka szintén ugyanilyen hosszú. A két űreszköz a holdéjszaka alatt alvó üzemmódba kapcsol a napenergia hiánya miatt.

A kis Jutu-2 már több mint 4 éve működik a Hold felszínén, és közel 2529 métert tett meg, és több mint 940,1 GB tudományos adatot küldött vissza a Földre.

A Csang’e-4 leszállóegység által készített fotó a Jutu-2-ről. Forrás: CNSA

Dark mode powered by Night Eye