Új fotókat küldött a Jutu-2 kínai holdjáró a holdújév alkalmából

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal (CNSA) szombaton közzétett egy pár új fotót, amelyeket a Jutu-2 holdjáró készített, valamint jókívánságokat küldtek minden embernek az ázsiai holdújév alkalmából. A fényképeken a rover által hagyott keréknyomok, néhány szikla és egy kis becsapódási kráter látható a Hold felszínén.

Panorámakép a Jutu-2 által hagyott keréknyomról, amikor 2023. január 18-án elérte a Hold felszínén lévő LE05103 pontot. Forrás: CNSA

A rover fedélzetére felszerelt panorámakamera fényképeket készített a Hold felszínéről, amelyeken a rover által hagyott keréknyom (bal szélen), a rovertől 4 méterre lévő szikla (középen), és egy körülbelül 5 méter átmérőjű becsapódási kráter (jobb szélen) látható, 2023. január 18-án. Forrás: CNSA

Még több keréknyom. Forrás: CNSA

Von Kármán-kráterei és pereme. Forrás: CNSA

Egy becsapódási kráter peremén. Forrás: CNSA

Jutu, vagyis Jáde nyúl a kínai mitológiában Csang’e holdistennő házi kedvenceként ismert, innen származik a nevek ötlete a holdküldetésekhez. 2019-ben Kína újabb nyuszilátogatót küldött a Holdra (2013-ban a Jutu érkezett elsőként a Csang’e-3 fedélzetén). A Jutu-2 rover a Csang’e-4 leszállóegységével egy lágy landolás következtében érkezett meg a Hold túlsó oldalára, először az emberiség történetében.

A Jutu-2 rover és a Csang’e-4 leszállóegysége január 15-én, illetve 16-án ébredt fel az alvó üzemmódból, és ezzel megkezdődött az 51. holdi munkanapjuk. Egy holdnap 14 napnak felel meg a Földön, és egy holdéjszaka szintén ugyanilyen hosszú. A két űreszköz a holdéjszaka alatt alvó üzemmódba kapcsol a napenergia hiánya miatt.

A kis Jutu-2 már több mint 4 éve működik a Hold felszínén, és közel 2529 métert tett meg, és több mint 940,1 GB tudományos adatot küldött vissza a Földre.

A Csang’e-4 leszállóegység által készített fotó a Jutu-2-ről. Forrás: CNSA

Dark mode powered by Night Eye