Új igazgató a CNES élén

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Emmanuel Macron francia elnök kabinetje április 14-én nevezte ki Philippe Baptise tudóst a Francia Űrügynökség (CNES) élére. Az 1972-ben született Baptiste kimagasló végzettséggel rendelkezik: doktorátusi diplomát szerzett a Compiègne Műszaki Egyetemen, illetve mesterfokú mérnöki diplomával rendelkezik a Nancy Bányászmérnöki Egyetemről. Emellett a glasgowi Strathclyde és a párizsi Sorbonne egyetemeken is tanult. Baptiste digitális tudós, az algoritmusok, a kombinatorikus optimalizálás, az operációkutatás és a mesterséges intelligencia szakértője.

Kinevezése után kijelentette, hogy több kihívással is szembe kell majd néznie az ő általa vezetett űrügynökségnek a következő években, mint például az űr felfegyverzése. Hangsúlyozta, hogy céljai között van a francia és európai űrkutatás folytonos fejlesztése, illetve az űripari innováció támogatása. Szerinte Európának meg kell őriznie a vezető szerepét az űrkutatásban, főleg a földmegfigyelésben és a távérzékelésben. Erősen támogatja az Ariane-6 programot, ami az ESA új nehézrakétája lesz a következő években. Emellett kifejezte egyetértését abban, hogy Európának szüksége van egy saját alacsonypályás távközlési rendszerre, melyet Thierry Breton európai biztos vázolt fel.

A távozó CNES-igazgató, Jean-Yves Le Gall támogatását fejezte ki Baptise kinevezésével, szerinte jól fogja vezeti az utódja az űrhivatalt. Le Gall 2013 óta vezette a CNES-t, de az Arianespace és Starsem cégeknél is vezető szerepeket tölt be.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye