Új igazgató a CNES élén

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Emmanuel Macron francia elnök kabinetje április 14-én nevezte ki Philippe Baptise tudóst a Francia Űrügynökség (CNES) élére. Az 1972-ben született Baptiste kimagasló végzettséggel rendelkezik: doktorátusi diplomát szerzett a Compiègne Műszaki Egyetemen, illetve mesterfokú mérnöki diplomával rendelkezik a Nancy Bányászmérnöki Egyetemről. Emellett a glasgowi Strathclyde és a párizsi Sorbonne egyetemeken is tanult. Baptiste digitális tudós, az algoritmusok, a kombinatorikus optimalizálás, az operációkutatás és a mesterséges intelligencia szakértője.

Kinevezése után kijelentette, hogy több kihívással is szembe kell majd néznie az ő általa vezetett űrügynökségnek a következő években, mint például az űr felfegyverzése. Hangsúlyozta, hogy céljai között van a francia és európai űrkutatás folytonos fejlesztése, illetve az űripari innováció támogatása. Szerinte Európának meg kell őriznie a vezető szerepét az űrkutatásban, főleg a földmegfigyelésben és a távérzékelésben. Erősen támogatja az Ariane-6 programot, ami az ESA új nehézrakétája lesz a következő években. Emellett kifejezte egyetértését abban, hogy Európának szüksége van egy saját alacsonypályás távközlési rendszerre, melyet Thierry Breton európai biztos vázolt fel.

A távozó CNES-igazgató, Jean-Yves Le Gall támogatását fejezte ki Baptise kinevezésével, szerinte jól fogja vezeti az utódja az űrhivatalt. Le Gall 2013 óta vezette a CNES-t, de az Arianespace és Starsem cégeknél is vezető szerepeket tölt be.

Dark mode powered by Night Eye