Új igazgatóságokat hoz létre a NASA

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Bill Nelson, a NASA igazgatója tegnap bejelentette, hogy két új igazgatóságot hoz létre az eddigi egy szervezetként működő Emberes Kutatási és Műveleti Tevékenységek Igazgatósága (Human Exploration and Operations Mission Directorate) helyett: a Kutatási Rendszerek Fejlesztési Igazgatósága (Exploration Systems Development Mission Directorate – ESDMD) és Űrbéli Tevékenységek Igazgatósága (Space Operations Mission Directorate) egymás mellett működő irányító testületek lesznek. Természetesen Nelson a két vezetőt is kinevezte: Jim Free fogja vezetni az előbbi szervezetet, aki korábban már dolgozott a NASA-nál mint az Orion űrhajó tesztelési- és jóváhagyási folyamatokért felelős vezetője, de részt vett több emberes kutatási programban is. A másik vezető pedig Kathy Lueders lesz, aki eddig egyedüli irányítója volt a most ketté bontott nagyobb igazgatóságnak, tehát egyfajta felelősségi- és döntéshozatali megosztásként is felfogható esetében az űrhivatal lépése.

A két igazgatóságot a NASA hosszútávú céljainak még biztosabb eléréséhez hozta létre. Az ESDMD egyik fő feladata az Artemis-program fejlesztéseinek és sikerének biztosítása, a Space Operations pedig az indítások lebonyolításáért és egyéb űrbéli tevékenységek koordinálásért lesz felelős, beleértve természetesen a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetését is. Mindkét vezető elmondta, hogy egymás mellett, egymás munkáját segítve és kiegészítve kívánnak együttműködni, semmiképp sem tekintenek egymásra riválisként.

Sokan meglepően állnak a döntés előtt, hiszen ezáltal az amúgy is túl bürokratikus döntéshozatali rendszert további alrészekre osztják, emellett pedig a szervezetek fenntartási költségei is megnőhetnek. Mindemellett még a Kongresszus jóváhagyására is szükség van az igazgatóságok működésének megkezdéséhez. Egyébként az előző NASA-igazgató, Jim Bridenstine is hasonló felosztást szeretett volna marsi és holdi műveletekért felelős igazgatóságok létrehozásával, ám a Kongresszus akkor ezt a tervet elutasította. Várjuk tehát, hogy ezúttal hogyan dönt az Egyesült Államok törvényhozó testülete…

Bill Nelson igazgató gratulál Jim Free kinevezéséhez. Fotó: NASA

Kathy Lueders, a kettébontott Emberes Kutatási és Műveleti Tevékenységek Igazgatóságanak eddigi vezetője. Fotó: NASA/Joel Kowsky

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye