Új információk derültek ki a Vulcan Centaur-V március végi robbanásáról

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Az anomália egy földi teszt végrehajtása közben lépett fel.

Egy március 29-i Twitter-bejegyzésben maga a United Launch Alliance (ULA) vezére, Tory Bruno ismerte el, hogy egy földi tankolási- és strukturális teszt során gond adódott, aminek következtében „kár keletkezett” az újgenerációs Vulcan rakéta második fokozatában, a Centaur-V-ben. Mivel eddig semmilyen felvétel nem szivárgott ki az eseményről, nem tulajdonított neki túlzott jelentőséget a nagy nyilvánosság.
Azonban az Ars Technica szakportál tegnapi cikkében egy fotót is közzétettek, amin egy elég nagy robbanás és tűzgolyó látszik. Az alabamai Marshall Space Flight Centerben található a ULA egyik tesztállványa (épp a Blue Originé mellett, bár talán ez nem véletlenül van így), ahol a rakéta második fokozatának tesztpéldányát vizsgálták, hogy minél több adat álljon rendelkezésre a Vulcan debütáló repülését megelőzően is. Bruno mindössze annyival egészítette ki akkor a bejegyzést, hogy repülési körülményeket szimuláltak a tesztalannyal kvalifikációs célból. Több forrás viszont nagy erejű robbanásról számolt be, amit a hidrogéntartály megrepedése okozott, és a kiszökő hidrogén a levegő oxigénjével azonnal reakcióba lépve nagy tűzgolyó formájában égett el. A helyzetet az teszi furcsává, hogy egyrészt Bruno tagadta, hogy robbanás lépett volna fel, csak „a tartály egy részének lerepülése és az ott szivárgó hidrogén robbanása érdemes említésre”, másrészt viszont a Blue Origin úgy tűnik, hogy szándékosan próbálta elkerülni egy videó nyilvánosságra kerülését az incidensről. Az indítékuk nem ismert, viszont elnézve a Vulcan és a BE-4 hajtómű (amit a BO szállít a ULA-nek) eddigi több éves csúszását, illetve hogy még mindig kvalifikációs teszteket hajtanak végre, miközben többször hangoztatták, hogy készen állnak a repülésre, már jobban érthető a reakció a kínos esemény eltussolásáról.
Az Ars Technica cikke után Tory Bruno további részleteket árult el: „Ami a közzétett felvételen látható, főleg a tesztpad szigetelésének begyulladása, nem pedig egy nagy erejű hidrogénrobbanás. A tartálynak csak egy kis része repült néhány méterrel arrébb, de semmilyen kár nem keletkezett, a tesztegység továbbra is egyben van, ami nagy segítséget jelent a vizsgálatokhoz.”
A Vulcan bemutatkozó repülését továbbra is május 4-én tervezik végrehajtani, ám ez a múlt heti esemény aligha segíti a ULA-t és a Blue Origint abban, hogy valóban sor kerüljön a rakéta debütálására. 

Az egyetlen nyilvánosságra került felvétel a Centaur V anomáliájáról. Forrás: Marshall Space Flight Center
Dark mode powered by Night Eye