Új jellegzetességet fedeztek fel a Jupiter légkörében

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A James Webb tudományos eredményeinek publikálása egyre inkább „mindennapossá” válik, mely természetesen nem mondható el a kapott információkról, hiszen ismét egy olyan jelenséget mutatott meg a kutatók és csillagászok számára az űrteleszkóp, amit ez idáig nem láthattak.

A JWST-vel kapcsolatban nemrégiben számoltunk be arról, hogy egy forró, Jupiterhez hasonló planéta felhőiben kvarc nanokristályokra utaló jeleket észlelt. Nos, a friss publikáció konkrétan a gázóriással kapcsolatos, miszerint egy új, eddig soha nem látott jellegzetességet fedeztek fel a légkörében. Ez pedig nem más, mint egy 4800 kilométer széles futóáramlat, ami Jupiter egyenlítője fölött található, és aminek felfedezése betekintést nyújt abba, hogy a Jupiter örvénylő légkörének rétegei hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással.

Ricardo Hueso, az eredményeket ismertető tanulmány vezető szerzője:

„Ez teljesen meglepett minket. Amit eddig elmosódott foltokként láttunk a Jupiter légkörében, azok most éles vonásokként jelennek meg, amelyeket a bolygó gyors forgásával együtt követni tudunk.” 
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI, R. Hueso

A kutatásban résztvevő csapat a vizsgálatokhoz a Webb NIRCam (Near-Infrared Camera) kamerájának 2022 júliusában rögzített adatait vette górcső alá. Az ehhez kapcsolódó ún. Early Release Science programot úgy tervezték, hogy a gázóriásról 10 óránként készítsen felvételeket négy különböző szűrővel.

A frissen felfedezett, körülbelül 40 kilométerrel a felhők felett észlelt futóáramlat nagyjából 515 km/h sebességgel halad, ami kétszerese egy 5-ös erősségű hurrikán állandó szelének. A Webb által a magasabb, és a Hubble által a mélyebb rétegekben megfigyelt szelek összehasonlításával a kutatócsoport meg tudta mérni, hogy a légmozgás milyen tempóban változik a magassággal.

„Tudtuk, hogy a Webb és a Hubble különböző hullámhosszai feltárják a viharfelhők háromdimenziós szerkezetét, de az adatokat arra is fel tudtuk használni, hogy lássuk, milyen gyorsan fejlődnek a viharok.” – tette hozzá Michael Wong, aki a kapcsolódó Hubble-megfigyeléseket vezette.

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye