Új jelöltek az USSF indítási listáján

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Az ABL Space Systems, az Astra Space és a Relativity Space is csatlakozott azon hordozórakéta-szolgáltatók csoportjához, amelyek jogosultak az amerikai űrhaderő Orbital Services Program (OSP)-4 küldetéseiért versenyezni. A vállalatok felvételét augusztus 9-én jelentette be az Egyesült Államok Űrhaderejének Űr- és Rakétarendszerek Központjának Indítási Programirodája. 

„Ezt az IDIQ-szerződést arra használjuk, hogy továbbra is gyorsaságot, rugalmasságot és stabilitást vezessünk be a rakétaindító vállalkozások körében, valamint, hogy továbbra is ápoljuk a rugalmas és megfizethető indítási piacot” – nyilatkozta Justin Beltz alezredes, az SMC Kis Hordozórakéták és Célpontok részlegének vezetője.

Az OSP-4 egy úgynevezett „határozatlan szállítási/határozatlan mennyiségű” (Indefinite Delivery/Indefinite Quantity – IDIQ) szerződés indítási szolgáltatásokra. A lényege, hogy a cégek versenyeznek a megrendelésekért, és a szerződés odaítélésétől számított 12-24 hónapon belül 400 fontnál (kb. 181.4 kg) nagyobb hasznos terhet kell tudni bármilyen Föld körüli pályára juttatni. Az OSP-4-et 2019 októberében indították el, akkor nyolc vállalatot választottak ki: Aevum, Firefly, Northrop Grumman, Rocket Lab, SpaceX, United Launch Alliance, VOX Space és X-Bow Launch. A programban jelenleg 11 cég vesz részt, amelyek a következő kilenc év során 20 küldetésért versenyeznek majd. Az OSP-4 az említett időszakban legfeljebb 986 millió dollárt engedélyez az indítási szerződésekre.

Az Egyesült Államok Űrhadereje korábban két szerződést is kiírt az OSP-4-re: a STP-S28 küldetést a VOX Space-nek, a TRL-2 küldetést pedig a Northrop Grummannak ítélte oda. Az SMC indítási vállalata várhatóan még a nyár folyamán ítéli oda a következő megbízást az Űrkutatási Tesztprogram USSF-46S missziójának teljesítésére.

Dark mode powered by Night Eye