Új jelöltek az USSF indítási listáján

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Az ABL Space Systems, az Astra Space és a Relativity Space is csatlakozott azon hordozórakéta-szolgáltatók csoportjához, amelyek jogosultak az amerikai űrhaderő Orbital Services Program (OSP)-4 küldetéseiért versenyezni. A vállalatok felvételét augusztus 9-én jelentette be az Egyesült Államok Űrhaderejének Űr- és Rakétarendszerek Központjának Indítási Programirodája. 

„Ezt az IDIQ-szerződést arra használjuk, hogy továbbra is gyorsaságot, rugalmasságot és stabilitást vezessünk be a rakétaindító vállalkozások körében, valamint, hogy továbbra is ápoljuk a rugalmas és megfizethető indítási piacot” – nyilatkozta Justin Beltz alezredes, az SMC Kis Hordozórakéták és Célpontok részlegének vezetője.

Az OSP-4 egy úgynevezett „határozatlan szállítási/határozatlan mennyiségű” (Indefinite Delivery/Indefinite Quantity – IDIQ) szerződés indítási szolgáltatásokra. A lényege, hogy a cégek versenyeznek a megrendelésekért, és a szerződés odaítélésétől számított 12-24 hónapon belül 400 fontnál (kb. 181.4 kg) nagyobb hasznos terhet kell tudni bármilyen Föld körüli pályára juttatni. Az OSP-4-et 2019 októberében indították el, akkor nyolc vállalatot választottak ki: Aevum, Firefly, Northrop Grumman, Rocket Lab, SpaceX, United Launch Alliance, VOX Space és X-Bow Launch. A programban jelenleg 11 cég vesz részt, amelyek a következő kilenc év során 20 küldetésért versenyeznek majd. Az OSP-4 az említett időszakban legfeljebb 986 millió dollárt engedélyez az indítási szerződésekre.

Az Egyesült Államok Űrhadereje korábban két szerződést is kiírt az OSP-4-re: a STP-S28 küldetést a VOX Space-nek, a TRL-2 küldetést pedig a Northrop Grummannak ítélte oda. Az SMC indítási vállalata várhatóan még a nyár folyamán ítéli oda a következő megbízást az Űrkutatási Tesztprogram USSF-46S missziójának teljesítésére.

Dark mode powered by Night Eye