Új JWST felvétel egy felrobbant csillagról

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Bár a James Webb űrtávcső egyszer már szemügyre vette a Cassiopeia A (Cas A) szupernóva-maradványt, akkor még „csak” MIRI (Mid-Infrared Instrument) műszerét használta, ezúttal viszont a NIRCam (Near-Infrared Camera), azaz közeli infravörös kameráját vette igénybe az obszervációhoz. Utóbbi pedig olyan hullámhosszon mutatja meg a robbanást, amely eddig elérhetetlen volt a csillagászok számára.

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A Cas A-val összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy az egyik leginkább tanulmányozott szupernóva-maradványként tartják számon. Az elmúlt évek során több földi és űrben található obszervatórium, köztük a Chandra-, a Hubble,- és a nyugdíjazott Spitzer űrteleszkóp is különböző hullámhosszú képeket állítottak össze az objektum maradványáról. A JWST-vel kapcsolatos megfigyelések pedig idén kezdődtek, egészen pontosan áprilisban, amikor is a már említett MIRI új és váratlan jellegzetességeket tárt fel, melyet csak fokoztak a NIRCam által rögzített felvételek.

NIRCam/MIRI. Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

Mivel az infravörös fény az emberi szem számára láthatatlan, így a képek feldolgozásáért felelős szakemberek látható színeket „varázsolnak” számunkra, mint ez esetben a legfeltűnőbbnek mondható élénk narancssárga és a világos rózsaszín. Ha összehasonlítjuk a két felvételt, egyértelműen látható, hogy a MIRI képen a „perem” mély narancssárga és vörös színben rajzolódott ki, ami a friss fotón kissé olyan, mint ha füst lenne. Mindez azt mutatja, hogy a szupernóva robbanáshulláma hol „ütközik” a környező anyagba, ahol a por túl hideg ahhoz, hogy közvetlenül észlelhető legyen a közeli infravörös hullámhosszon, viszont a közép-infravörösben szinte izzik.

Ezenfelül a Cas A központi részében lévő, a közép-infravörös tartományban zöld fénnyel ragyogó hurok szintén nem látható a NIRCam felvételén, amelynek a kutatócsoport a Zöld Szörnyeteg becenevet adta, és ami további jellegzetességbe engedhet betekintést.

A csillagászok figyelmét a lentebbi képen 4-es számmal jelzett jelenség is felkeltette, melyet szintén elneveztek, mégpedig Baby Cas A-nek (mivel úgy tűnik, mintha a fő szupernóva utódja lenne). Ez egy ún. light echo, avagy „fényvisszhang”, ami körülbelül 170 fényévre helyezkedik el a Cas-A-től.

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI
Dark mode powered by Night Eye