Új JWST felvétel egy felrobbant csillagról

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Bár a James Webb űrtávcső egyszer már szemügyre vette a Cassiopeia A (Cas A) szupernóva-maradványt, akkor még „csak” MIRI (Mid-Infrared Instrument) műszerét használta, ezúttal viszont a NIRCam (Near-Infrared Camera), azaz közeli infravörös kameráját vette igénybe az obszervációhoz. Utóbbi pedig olyan hullámhosszon mutatja meg a robbanást, amely eddig elérhetetlen volt a csillagászok számára.

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A Cas A-val összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy az egyik leginkább tanulmányozott szupernóva-maradványként tartják számon. Az elmúlt évek során több földi és űrben található obszervatórium, köztük a Chandra-, a Hubble,- és a nyugdíjazott Spitzer űrteleszkóp is különböző hullámhosszú képeket állítottak össze az objektum maradványáról. A JWST-vel kapcsolatos megfigyelések pedig idén kezdődtek, egészen pontosan áprilisban, amikor is a már említett MIRI új és váratlan jellegzetességeket tárt fel, melyet csak fokoztak a NIRCam által rögzített felvételek.

NIRCam/MIRI. Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

Mivel az infravörös fény az emberi szem számára láthatatlan, így a képek feldolgozásáért felelős szakemberek látható színeket „varázsolnak” számunkra, mint ez esetben a legfeltűnőbbnek mondható élénk narancssárga és a világos rózsaszín. Ha összehasonlítjuk a két felvételt, egyértelműen látható, hogy a MIRI képen a „perem” mély narancssárga és vörös színben rajzolódott ki, ami a friss fotón kissé olyan, mint ha füst lenne. Mindez azt mutatja, hogy a szupernóva robbanáshulláma hol „ütközik” a környező anyagba, ahol a por túl hideg ahhoz, hogy közvetlenül észlelhető legyen a közeli infravörös hullámhosszon, viszont a közép-infravörösben szinte izzik.

Ezenfelül a Cas A központi részében lévő, a közép-infravörös tartományban zöld fénnyel ragyogó hurok szintén nem látható a NIRCam felvételén, amelynek a kutatócsoport a Zöld Szörnyeteg becenevet adta, és ami további jellegzetességbe engedhet betekintést.

A csillagászok figyelmét a lentebbi képen 4-es számmal jelzett jelenség is felkeltette, melyet szintén elneveztek, mégpedig Baby Cas A-nek (mivel úgy tűnik, mintha a fő szupernóva utódja lenne). Ez egy ún. light echo, avagy „fényvisszhang”, ami körülbelül 170 fényévre helyezkedik el a Cas-A-től.

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye