Új kereskedelmi űrállomás terveit mutatta be a Vast

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A feltörekvő amerikai magáncég mindenkit megelőzve állítaná Föld körüli pályára az állomást.

Minden előzmény nélkül, tegnap jelentette be a 2021-ben alapított Vast nevű amerikai kereskedelmi magánvállalat ambiciózus terveit egy igencsak közeljövőbeli űrállomásról. Célkitűzésük eddig is mesterséges gravitációs űrállomások fejlesztése volt, mégis meglepetésszerűen hatott a hír, hogy már 2025-ben, elsőként szeretnék pályára állítani kereskedelmi űrállomásukat. Bár az Axiom Space már jóval korábban bemutatta saját terveit, de az ő állomásuk moduljai először az ISS-hez kapcsolódnának, és miután az befejezi működését, leválasztják róla a saját kiépült űrlaboratóriumot. Ezen kívül a NASA három másik amerikai magáncég terveihez adott további fejlesztési támogatást még 2021 decemberében, de ezek mind 2025 után valósulnának meg, így a Vast mindenkit beelőzhet. Ők ugyanis valamivel több mint két év múlva, 2025 augusztusában már el is indítanák a Haven-1 névre keresztelt űrállomás modulját, amihez a SpaceX Falcon-9 rakétája lesz segítségükre.

A modul tökéletesen illeszkedik a Falcon-9 rakterébe. Forrás: Vast

Kezdetben csak ez az egy modul működne, ami már képes lenne  személyzet befogadására is, és ezután csatlakoztatnának rá egy, még fejlesztés alatt álló nagyobb részegységet. A cég számításai szerint az első modul legfeljebb 30 napig lesz képes négy űrhajós befogadására és ellátására. Röviddel a Haven-1 pályára állása után már indulna is az első személyzet a Vast-1 küldetés keretében, természetesen egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén. Ezen kívül további egy misszióra van lehetősége a Vast-nek, de ha az együttműködés sikeres lesz, valószínű további személyzetszállító küldetésekre is sor kerülhet.

Forrás: Vast

A cég hosszú távú terveiben egy 100 méter hosszú, több modulból álló, összetett űrállomás is szerepel, ami forgó mozgásával idézne elő mesterséges gravitációs környezetet. Ezt az állomást már a Starshippel szeretnék feljuttatni, így ennek megvalósulására egy ideig még várni kell. Addig is az Haven-1-en fogják a mesterséges gravitációs állapot létrehozására szolgáló technológiát tesztelni egy kísérleti eszközzel. 

Az új űrállomás felavatásához négy helyet kínál a Vast a Crew Dragonban, tehát egyelőre nincs saját kijelölt személyzet. Mind amerikai, mind nemzetközi partnercégek és magánszemélyek jelentkezését várják, akik érdekeltek a kereskedelmi űrutazásban. A leendő személyzetnek a SpaceX fog tréningeket biztosítani, hogy a tagok megismerjék a hordozórakétát, az űrhajót, az űrruhát, emellett szimulációkon keresztül tanulják majd meg a küldetés különböző folyamatait, kezdve az indításon át a dokkolás és leváláson keresztül egészen a Földre való visszatérésig. 

A Vast tagjai ismerkednek a Crew Dragon kabinjával. Forrás: Vast
Látványos bemutató videó a Haven-1 űrállomásról
Dark mode powered by Night Eye