Új klímakutató műhold Európának

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Az Airbus repülés- és űrtechnikai konzorcium legújabb közleménye szerint egy 160 millió eurós (64,7 milliárd forintos) megállapodás keretében az Európai Űrügynökség (ESA) megbízásából egy új klímakutató műhold megépítésére kaptak megbízást. A misszió a FORUM (Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring) nevet viseli, ami arra utal, hogy az űreszköz a távoli infravörös tartományban fogja górcső alá venni bolygónkat. A FORUM-küldetés azért is egyedi, mert ebben a tartományban még nem vizsgálták tüzetesen a bolygónkat, így a tudósok számára teljesen új típusú adatokat tud majd kínálni. Az ESA műholdjának fő feladata a Földről az űrbe kibocsátott hő mértékének a számontartása és megfigyelése lesz.

A műhold tudományos apparátusának fő berendezése egy spektrométer lesz, amivel a szakemberek képesek lesznek nagy felbontású és mélyreható képet alkotni az atmoszférában uralkodó üvegházhatás jelenségéről, valamint a jégfelhők és a légkörben lévő vízgőz tulajdonságairól (amik szintén üvegházhatást fejtenek ki). Ezt a speciális berendezést a német OHB biztosítja a projekthez.

Az űreszköz tervezésénél fokozott figyelmet fordítottak/fordítanak arra, hogy már az űrben tesztelt, jól teljesítő műszereket és szerkezeteket alkalmazzanak, ezzel is csökkentve a projekt megvalósítási idejét és összköltségét.

A műhold tervezett össztömege 883 kilogramm lesz üzemanyaggal együtt, így tökéletes rakomány az újgenerációs európai Vega-C hordozórakétának. A tervek szerint a FORUM-ot 2027-ben egy 830 kilométer magas poláris pályára helyezi majd a hordozórakéta, és kötelékben fog keringeni a MetOp-SG A-1 szintén földmegfigyelő műholddal, így szinkronban tudnak majd megfigyeléseket készíteni, és a két műhold által adatokat „összegyúrva” egy teljesebb képet kaphatnak majd a tudósok a Földön.

A FORUM műhold látványterve. Kép forrása: Airbus

Dark mode powered by Night Eye