Új klímakutató műhold Európának

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Az Airbus repülés- és űrtechnikai konzorcium legújabb közleménye szerint egy 160 millió eurós (64,7 milliárd forintos) megállapodás keretében az Európai Űrügynökség (ESA) megbízásából egy új klímakutató műhold megépítésére kaptak megbízást. A misszió a FORUM (Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring) nevet viseli, ami arra utal, hogy az űreszköz a távoli infravörös tartományban fogja górcső alá venni bolygónkat. A FORUM-küldetés azért is egyedi, mert ebben a tartományban még nem vizsgálták tüzetesen a bolygónkat, így a tudósok számára teljesen új típusú adatokat tud majd kínálni. Az ESA műholdjának fő feladata a Földről az űrbe kibocsátott hő mértékének a számontartása és megfigyelése lesz.

A műhold tudományos apparátusának fő berendezése egy spektrométer lesz, amivel a szakemberek képesek lesznek nagy felbontású és mélyreható képet alkotni az atmoszférában uralkodó üvegházhatás jelenségéről, valamint a jégfelhők és a légkörben lévő vízgőz tulajdonságairól (amik szintén üvegházhatást fejtenek ki). Ezt a speciális berendezést a német OHB biztosítja a projekthez.

Az űreszköz tervezésénél fokozott figyelmet fordítottak/fordítanak arra, hogy már az űrben tesztelt, jól teljesítő műszereket és szerkezeteket alkalmazzanak, ezzel is csökkentve a projekt megvalósítási idejét és összköltségét.

A műhold tervezett össztömege 883 kilogramm lesz üzemanyaggal együtt, így tökéletes rakomány az újgenerációs európai Vega-C hordozórakétának. A tervek szerint a FORUM-ot 2027-ben egy 830 kilométer magas poláris pályára helyezi majd a hordozórakéta, és kötelékben fog keringeni a MetOp-SG A-1 szintén földmegfigyelő műholddal, így szinkronban tudnak majd megfigyeléseket készíteni, és a két műhold által adatokat „összegyúrva” egy teljesebb képet kaphatnak majd a tudósok a Földön.

A FORUM műhold látványterve. Kép forrása: Airbus

Dark mode powered by Night Eye