Új megbízás a Falcon Heavy-nek

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

Az Astrobotic tegnap bejelentette, hogy a SpaceX Falcon Heavy rakétájával indítják a cég Griffin nevű holdraszálló egységét, legkorábban 2023-ban. A küldetésre a NASA Kereskedelmi Holdprogramjának keretében (CLPS – Commercial Lunar Payload Services) kerül majd sor, és a lander mellett a NASA roverje, a VIPER is ezen a misszión utazik majd. A CLPS programban a NASA privát cégek leszállóegységein vásárol hasznos terhet, a VIPER szállításáért például 199.5 millió dollárt fizet az Astroboticnak. A VIPER a Hold déli sarkán az állandóan árnyékban lévő krátereket fogja majd vizsgálni, üzemidejét 100 napra tervezik. Az Astrobotic-nak egy másik küldetése is lesz a Holdra: a Peregrine leszállóegység idén indul a tervek szerint a ULA új Vulcan rakétájával.

A mostani megbízás összegéről nem nyilatkozott az Astrobotic, de a Falcon Heavy jelenlegi listaára 90 millió dollár, habár nemzetbiztonsági és NASA küldetések esetén magasabb összegbe kerül egy Falcon Heavy start.

Az új megbízással a Falcon Heavy már 10 megrendeléssel rendelkezik az elkövetkező évekre: három küldetés az amerikai Űrhaderőnek: USSF-22, USSF-52 (mindkettő még idén indul), USSF-67, a NASA Psyche szondájának indítása, a Gateway űrállomás HALO-PPE moduljainak startja, két Gateway utánpótlás küldetés Dragon XL űrhajóval, és két kereskedelmi műhold felbocsátása (Viasat-3 és Inmarsat-6B).

Dark mode powered by Night Eye