Új megbízás a Falcon Heavy-nek

Kapcsolódó

Katonai műholddal indult a Szojuz ritkábbik variánsa

Megtörtént az idei év első Szojuz-2.1v rakéta indítása, melyről...

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

Az Astrobotic tegnap bejelentette, hogy a SpaceX Falcon Heavy rakétájával indítják a cég Griffin nevű holdraszálló egységét, legkorábban 2023-ban. A küldetésre a NASA Kereskedelmi Holdprogramjának keretében (CLPS – Commercial Lunar Payload Services) kerül majd sor, és a lander mellett a NASA roverje, a VIPER is ezen a misszión utazik majd. A CLPS programban a NASA privát cégek leszállóegységein vásárol hasznos terhet, a VIPER szállításáért például 199.5 millió dollárt fizet az Astroboticnak. A VIPER a Hold déli sarkán az állandóan árnyékban lévő krátereket fogja majd vizsgálni, üzemidejét 100 napra tervezik. Az Astrobotic-nak egy másik küldetése is lesz a Holdra: a Peregrine leszállóegység idén indul a tervek szerint a ULA új Vulcan rakétájával.

A mostani megbízás összegéről nem nyilatkozott az Astrobotic, de a Falcon Heavy jelenlegi listaára 90 millió dollár, habár nemzetbiztonsági és NASA küldetések esetén magasabb összegbe kerül egy Falcon Heavy start.

Az új megbízással a Falcon Heavy már 10 megrendeléssel rendelkezik az elkövetkező évekre: három küldetés az amerikai Űrhaderőnek: USSF-22, USSF-52 (mindkettő még idén indul), USSF-67, a NASA Psyche szondájának indítása, a Gateway űrállomás HALO-PPE moduljainak startja, két Gateway utánpótlás küldetés Dragon XL űrhajóval, és két kereskedelmi műhold felbocsátása (Viasat-3 és Inmarsat-6B).

Dark mode powered by Night Eye