Új megbízás a Falcon Heavy-nek

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Az Astrobotic tegnap bejelentette, hogy a SpaceX Falcon Heavy rakétájával indítják a cég Griffin nevű holdraszálló egységét, legkorábban 2023-ban. A küldetésre a NASA Kereskedelmi Holdprogramjának keretében (CLPS – Commercial Lunar Payload Services) kerül majd sor, és a lander mellett a NASA roverje, a VIPER is ezen a misszión utazik majd. A CLPS programban a NASA privát cégek leszállóegységein vásárol hasznos terhet, a VIPER szállításáért például 199.5 millió dollárt fizet az Astroboticnak. A VIPER a Hold déli sarkán az állandóan árnyékban lévő krátereket fogja majd vizsgálni, üzemidejét 100 napra tervezik. Az Astrobotic-nak egy másik küldetése is lesz a Holdra: a Peregrine leszállóegység idén indul a tervek szerint a ULA új Vulcan rakétájával.

A mostani megbízás összegéről nem nyilatkozott az Astrobotic, de a Falcon Heavy jelenlegi listaára 90 millió dollár, habár nemzetbiztonsági és NASA küldetések esetén magasabb összegbe kerül egy Falcon Heavy start.

Az új megbízással a Falcon Heavy már 10 megrendeléssel rendelkezik az elkövetkező évekre: három küldetés az amerikai Űrhaderőnek: USSF-22, USSF-52 (mindkettő még idén indul), USSF-67, a NASA Psyche szondájának indítása, a Gateway űrállomás HALO-PPE moduljainak startja, két Gateway utánpótlás küldetés Dragon XL űrhajóval, és két kereskedelmi műhold felbocsátása (Viasat-3 és Inmarsat-6B).

Dark mode powered by Night Eye