Új műszereket választott ki a NASA az Artemis során végzett kutatásokhoz

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Az Artemis-program keretében a Hold minden eddiginél nagyobb területének felfedezésére irányuló eszközök egyre bővülő listáját kiegészítve a NASA két új tudományos műszercsomagot választott ki, köztük egy olyat, amely először fogja tanulmányozni a titokzatos Gruithuisen-dómokat. Mindkét csomagot a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) program keretében juttatják el égi kísérőnk, a Hold felszínére.

Forrás: NASA/GSFC/Arizonai Állami Egyetem

Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE)

A Lunar-VISE összesen 5 műszert tartalmaz, amelyek közül kettőt egy rögzített leszállóegységre, hármat pedig egy mobil roverre szerelnek. A Lunar-VISE 10 földi nap alatt vizsgálja majd az egyik Gruithuisen-dóm csúcsát, melyeket feltehetően egy szilícium-dioxidban gazdag, a gránithoz hasonló összetételű, olvadt kőzetanyag alakította ki. A Földön az ilyen képződmények kialakulásához folyékony vízből álló óceánokra és lemeztektonikára van szükség, de a Holdon ezek hiányában felmerül a kérdés, hogy miként alakultak ki és hogyan fejlődtek az idők során az említett kupolák. Az egyik ilyen kupola tetején található holdi regolit elemzése révén a Lunar-VISE műszerei által gyűjtött és visszaküldött adatok segíthetnek erre választ kapni.

Lunar Explorer Instrument for space biology Applications (LEIA)

A LEIA tudományos csomag egy CubeSat-alapú eszköz, mely olyan biológiai kutatásokat fog végezni a Holdon, amelyeket a Földön vagy a Nemzetközi Űrállomáson nem lehet nagy pontossággal szimulálni vagy reprodukálni. Ennek során az eszköz a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombát a Hold felszínére juttatja, majd ezt követően annak sugárzásra és a Hold gravitációjára adott válaszát fogja megvizsgálni. Az említett gomba az emberi biológia fontos modellje, különösen a genetika, a sejt- és molekuláris replikációs és osztódási folyamatok, valamint a sugárzás okozta DNS-károsodás területén. A LEIA által visszaküldött adatok más, korábbi biológiai vizsgálatokból származó adatokkal együtt segíthetnek a tudósoknak megválaszolni azt a több évtizedes kérdést, hogy a részleges gravitáció és a tényleges mélyűri sugárzás együttesen hogyan befolyásolja a biológiai folyamatokat.

Ezzel párhuzamosan a projekthez két tudóst is kiválasztottak, akik az említett műszercsomagokkal kapcsolatos tudományos tevékenységeket koordinálják, beleértve a leszállóhely kiválasztását, a műveleti koncepciók kidolgozását és a felszíni műveletek során szerzett tudományos adatok archiválását. Dr. John Karcz, a NASA kaliforniai Ames Kutatóközpont tudósa a Lunar-VISE vizsgálatot vezeti, Dr. Cindy Young a NASA hamptoni Langley Kutatóközpontból pedig a LEIA kutatást fogja irányítani.

Dark mode powered by Night Eye