Új napelemeket kap a Nemzetközi Űrállomás

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A NASA és a Boeing tegnap bejelentette, hogy 6 db új napelemet kap az ISS, melyek a jelenlegihez képest 20-30%-kal több energiát képesek előállítani.

Az ISS látványterve a 6 új napelemtáblával

Az új napelemek egyenként 19 m hosszúságúak és 6 m szélesek, és együtt 120 kilowatt teljesítményűek. Összehasonlításképpen a mostani 8 db napelem 160 kw-ra képes a napos oldalon. Az eredeti napelemek élettartamuk vége felé közelednek, ezért szükséges újak felvitele. Az ISS fenntartását végző Boeing szerint a felújítással az űrállomás akár 2030-on túl is működőképes lehet, amennyiben a résztvevő országok így döntenek.

Az új 6 db táblát a meglévők elé szerelik majd, így bár részlegesen csökken a hatékonysága a régi 6 darabnak, összesen így is 215 kilowattra nő majd a teljesítmény. Az új napelemek a meglévő csatlakozókat használják majd, és 3 párban szállítják majd őket Cargo Dragon küldetéseken, a teherhajó nem túlnyomásos csomagtartójában. Az első pár már 2021-ben indulhat, valószínűleg a SpaceX CRS-22 küldetetésen. Egy pár felszereléséhez két űrsétát kell majd végrehajtani az űrhajósoknak.

Készülnek a cellák a Spectrolab-nél

A napelemek celláit a Boeing egyik leányvállalata, a Spectrolab gyártja, és ilyen cellák találhatóak a Boeing Starliner űrhajókon is. Az eredetihez hasonló, alaphelyzetben feltekercselt napelemek vázát és egyéb rendszereit a Deployable Space Systems cég gyártja.

A Boeing a Nemzetközi Űrállomás fenntartásáért szóló szerződése keretében kapta a megbízást a NASA-tól (már 2018-ban elindult a projekt!), és 103 millió dollárba kerülnek az új napelemek.

A Nemzetközi Űrállomás több mint 20 éves történelme alatt ez már a sokadik fejlesztés, tavaly például a teljes energiatároló rendszer felújítását fejezték be, és többéves munka során cserélték ki az összes akkumulátort.

Az egyik, már elkészült új napelemtábla a Deployable Space Systems-nél

Dark mode powered by Night Eye