Új NASA megrendelések a SpaceX-nek és a Firefly-nak

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Tegnap a NASA két új indítási megrendelést is bejelentett, ráadásul az egyik egy újabb kereskedelmi Hold-küldetés lesz. Kezdjük is ezzel.

A NASA a Commercial Lunar Payload Services (CLPS) program keretében egy újabb magáncéget bízott meg, hogy egy leszállóegységet küldjön a Holdra – rajta a NASA tudományos eszközeivel. A 93.3 millió dollárt érő szerződést a Firefly Aerospace kapta, akik az általuk gyártott Blue Ghost (Kék Szellem) holdraszálló egységgel 10 különböző hasznos terhet szállítanak a Hold felszínére. A leszállóhely a Mare Crisiumban lesz és 2023-ban kerülhet sor az indításra, a Firefly új Alpha rakétájával, melynek bemutatkozása idén várható. Érdekesség, hogy a 94 kg súlyú NASA eszközök mellett 50 kilogrammot kereskedelmi megrendelőknek is fenntartanak, így még több tudományos eszköz utazhat a leszállóegységgel. A Firefly-nak ez az első NASA megrendelése, míg a CLPS programban ez a hatodik leszállóegység amit a NASA támogat. A CLPS-t az űrhivatal 2018-ban hirdette meg és fontos része az Artemis-programnak.

A Firefly Blue Ghost leszállóegységének látványterve

A tegnapi második NASA megrendelést a SpaceX kapta meg: ők legkorábban 2024 júniusában indíthatják az űrhivatal új asztrofizikai megfigyeléseket végző eszközét, a SPHEREx-et. A spektrométer infravörös tartományban fogja a világűrt vizsgálni, kiemelt tekintettel a galaxisok fejlődésére és a világegyetem létrejöttére. A SPHEREx küldetése várhatóan két évig fog tartani.

A SPHEREx-et egy Falcon-9 rakéta juttatja majd alacsony Föld körüli pályára, az indítás helye pedig a Vandenberg Légierőbázis lesz. A szerződés összege 98.8 millió dollár, a programot pedig a NASA Kennedy Űrközpontja irányítja majd.

A SPHEREx látványterve

Dark mode powered by Night Eye