Új NASA megrendelések a SpaceX-nek és a Firefly-nak

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Tegnap a NASA két új indítási megrendelést is bejelentett, ráadásul az egyik egy újabb kereskedelmi Hold-küldetés lesz. Kezdjük is ezzel.

A NASA a Commercial Lunar Payload Services (CLPS) program keretében egy újabb magáncéget bízott meg, hogy egy leszállóegységet küldjön a Holdra – rajta a NASA tudományos eszközeivel. A 93.3 millió dollárt érő szerződést a Firefly Aerospace kapta, akik az általuk gyártott Blue Ghost (Kék Szellem) holdraszálló egységgel 10 különböző hasznos terhet szállítanak a Hold felszínére. A leszállóhely a Mare Crisiumban lesz és 2023-ban kerülhet sor az indításra, a Firefly új Alpha rakétájával, melynek bemutatkozása idén várható. Érdekesség, hogy a 94 kg súlyú NASA eszközök mellett 50 kilogrammot kereskedelmi megrendelőknek is fenntartanak, így még több tudományos eszköz utazhat a leszállóegységgel. A Firefly-nak ez az első NASA megrendelése, míg a CLPS programban ez a hatodik leszállóegység amit a NASA támogat. A CLPS-t az űrhivatal 2018-ban hirdette meg és fontos része az Artemis-programnak.

A Firefly Blue Ghost leszállóegységének látványterve

A tegnapi második NASA megrendelést a SpaceX kapta meg: ők legkorábban 2024 júniusában indíthatják az űrhivatal új asztrofizikai megfigyeléseket végző eszközét, a SPHEREx-et. A spektrométer infravörös tartományban fogja a világűrt vizsgálni, kiemelt tekintettel a galaxisok fejlődésére és a világegyetem létrejöttére. A SPHEREx küldetése várhatóan két évig fog tartani.

A SPHEREx-et egy Falcon-9 rakéta juttatja majd alacsony Föld körüli pályára, az indítás helye pedig a Vandenberg Légierőbázis lesz. A szerződés összege 98.8 millió dollár, a programot pedig a NASA Kennedy Űrközpontja irányítja majd.

A SPHEREx látványterve

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye