Új orbitális modul terveit mutatta be az Airbus

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

A Nemzetközi Űrállomás 2000 óta folyamatosan lakott, azonban az évtized végén a tervek szerint felhagynak az üzemeltetésével és megsemmisítik.

Az Airbus bejelentette, készen állnak megtenni a következő lépést egy újgenerációs űrállomás létrehozása felé az Airbus LOOP-pal, egy többcélú orbitális modullal.

Az új modult hosszú távú űrmissziókra tervezték, hatékony és fenntartható módon. Alkalmazható lesz alacsony Föld körüli pályán, a Hold, vagy akár a Mars körül is. Maga a modul, vagy annak bármely eleme az ISS-t leváltó, vagy egyéb jövőbeli (pl kereskedelmi, vagy akár a Lunar Gateway) űrállomások részévé válhat és kompatibilis az összes emberes és teherszállító űrjárművel.

8 méteres átmérőjével és 8 méteres hosszúságával az űrhajósok számára bőséges belső tér áll rendelkezésre a mindennapi tevékenységeik során. Az Airbus LOOP három szintből áll. Eredeti kialakításában egy lakófedélzet, egy tudományos fedélzet és egy centrifuga lesz megtalálható a modulban. Utóbbi képes gravitációs körülményeket teremteni a lakók számára, csökkentve a súlytalanság emberi testre gyakorolt hatását. Hosszabb ideig 4 fős személyzet ott tartózkodására tervezték, azonban átmenetileg akár nyolc űrhajós is elférhet egyszerre.

A moduláris kialakítás lehetővé teszi, hogy a fedélzeteket specifikusan, az adott küldetés követelményeihez és célkitűzéseihez igazítsák a megrendelő igényei szerint. Ez azt jelenti, hogy a három fedélzet bármelyikét vagy akár mindegyiket a küldetési céljaiknak megfelelően egyedileg tervezett opciókkal helyettesítik. Választhatnak felszerelés nélküli fedélzeteket is, és felszerelhetik saját infrastrukturális elemeikkel. Több Airbus LOOP modul kombinálása révén egy nagyobb, különböző fedélzetekkel rendelkező űrállomás építését teszi lehetővé, de lehetőség van természetesen több azonos típusú modul összekapcsolására is.

A modul gyűrűs felépítésű. A külső héj 0,2 méter szélességű, ez biztosítja az egység védelmét a külső behatásokkal szemben. Ezen belül található egy 1-1 m szélességű külső és egy belső gyűrű, ahol az eszközök, felszerelések lesznek megtalálhatók. A fedélzetek a modul magjában található úgynevezett „alagúton” keresztül kapcsolódnak egymáshoz, melynek átmérője 1,8 m. Ez egy, a modulok közepén található üvegházszerkezetet vesz körül, ahol növények, élelmiszerek termesztése is lehetővé válik.

Az Airbus Loop-ot már a nehézrakéták új generációjához (pl. Starship) tervezték, ugyanis egy darabban kívánják felbocsátani. Ennek köszönhetően a modul azonnal működőképes lesz, amint pályára áll, készen az emberek és a hasznos teher befogadására.

További képek

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye