Új orosz rekord a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Újabb három kínai űrhajós kezdte meg féléves szolgálatát a Sencsou-18 küldetés keretében

Ma délután elindult a hetedik hosszú távú személyzetes misszió...

A 72. orosz űrséta részletei

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub idén első alkalommal hajt...

A ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra irányuló küldetés új célpontot kapott

Az Európai Űrügynökség április 23-án jóváhagyta a ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra...

A nap képe #1449 – Matthew Dominick és a légzőkészülék

A Nemzetközi Űrállomás lakói: Matthew Dominick és Tracy C....

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Az orosz űrhajósok között ma új rekord születik az egy űrrepülés időtartamára vonatkozóan a Nemzetközi Űrállomáson.

Várhatóan ma magyar idő szerint 19:40-kor Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin, meghaladják Pjotr Dubrov teljesítményét, aki 2021 áprilisa és 2022 márciusa között, 355 nap 3 óra 45 perc 21 másodpercig tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson. Prokopjev és Petyelin, 2022 szeptember 21-én indult az ISS-re a Szojuz MSz-22 űrhajó fedélzetén, és most egy év után a visszatérésük 2023 szeptember 27-én várható a Szojuz MSz-23 fedélzetén, Frank Rubio NASA űrhajóssal együtt egy 371 napos űrben tartózkodás után. Eredetileg a küldetésük 188 napig tartott volna, azonban a Szojuz MSz-22 hűtőfolyadék szivárgása minden tervet felülírt, így a háromtagú személyzet bátran beleegyezett abba, hogy majdnem kétszer annyi ideig maradjanak a Nemzetközi Űrállomáson. Bár az oroszoknál ez egy házon belüli rekord döntés lesz, azt se felejtsük el, hogy a véletlen események sorozata a NASA űrhajósát Frank Rubiot is rekorderré teszi. Tekintettel arra, hogy Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub expedícióját szintén egy évre tervezik az ISS-en, az orvosoknak végre lesz statisztikájuk a hosszútávú űrrepülésekről, amelyek szükségesek lesznek a Marsra tartó repülések tervezéséhez.

Közel egy évvel ezelőtt indultak a Nemzetközi Űrállomásra egy fél éves küldetésre, azonban a Szojuz űrhajó szivárgása mindent megváltoztatott. Forrás: Roszkoszmosz

A leghosszabb űrrepülést Valerij Poljakov hajtotta végre 1994 januárja és 1995 márciusa között a Mir űrállomáson, ő 437 nap 17 óra 58 perc 17 másodpercig tartózkodott az űrben. A következő orosz rekorder Szergej Avdejev, aki 379 nap 14 óra 51 perc 10 másodpercig tartózkodott az űrben, szintén a Mir űrállomáson, 1998 augusztusától 1999 augusztusáig, valamint Vlagyimir Tyitov és Musza Manarov szovjet űrhajósok 365 nap 22 óra 38 perc 38 másodpercig, 1987 decemberétől 1988 decemberéig tartózkodott a Mir űrállomáson.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye