Új parancsnok az Amerikai Űrhaderő élén

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Szeptember 29-én az amerikai Szenátus elfogadta azt a javaslatot, miszerint Chance Bradley Saltzman altábornagy veszi át a legújabb haderőnem, az Űrhaderő (USSF) vezetését. A felsőház ezzel egyszerre Saltzmant vezérezredesi rangra is emelte, amivel ő lett a második parancsnoka a 2019-ben megalapított haderőnemnek. Saltzmant Biden elnök jelölte a tisztségre, meghallgatása pedig szeptember 13-án zajlott le Washingtonban.

Raymond 38 évnyi szolgálat után vonul vissza a katonai pályáról, melynek nagy részét az Amerikai Légierő kötelékében töltötte. 2016-tól a Légierő Űrbéli Műveleti Egységének (SpOC) volt a vezetője, majd később kinevezték az újonnan alapított, és már külön haderőnemként működő Űrhaderő első parancsnokának, ezzel az amerikai Egyesített Vezérkarnak (Joint Chiefs of Staff) is a tagjává vált a szárazföldi erők, a légierő, a tengerészgyalogság, a parti őrség és a haditengerészeti vezetés mellett.

Jelenleg több mint 8000 egyenruhást számlál az Űrhaderő, akiket a guardian, vagyis az őrző néven emlegetnek. Nagyjából ugyanennyi civil alkalmazottja van haderőnek, akik az ország űrbéli katonai infrastruktúrájának a védelméért és fenntartásért felelnek.

Saltzman 1991-ben diplomázott a Bostoni Egyetemen, ekkor lépett be a Légierő soraiba. A kezdetektől fogva már rakéta- és űrhadműveletekre szakosodott, és egy ideig Minuteman-III interkontinentális ballisztikus rakétát felügyelő és üzemeltető tisztként is dolgozott. A Nemzeti Felderítési Hivatalnál is megfordult karrierje során, ahol műholdas szakemberként a legdrágább és legijesztőbb képességekkel rendelkező katonai műhold-monstrumokat kezelte.

A 2007-es kínai ASAT-incidens idején egyidejűleg volt a 614. Űrhadműveleti század és az 1. Űrhadműveleti Irányító század parancsnoka, és ő irányította az amerikai válaszlépéseket, miután Kína megsemmisítete az üzemen kívül lévő Fengjün-1C műholdat egy rakétával.

Saltzman a Geoint 2022 konferencián Coloradóban. Kép forrása: Breaking Defense

Dark mode powered by Night Eye