Új partner csatlakozott az Astrobotic következő holdraszálló küldetéseihez

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Griffin leszállóegységgel utazó CubeRovert a Mission Control nevű cég szoftverével látják el.

Hétfői bejelentésében egy új partnercég csatlakozásáról számolt be az Astrobotic amerikai magáncég, mely a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjában érintett, és amely idén januárban már elindította a Peregrine küldetést, sajnos kevés sikerrel (hírfolyamunkat itt találjátok erről). A pittsburgh-i vállalat következő, Griffin elnevezésű holdi leszállóegységének küldetéséhez  a Mission Control nevű kanadai cég társul: az Astrobotic CubeRoverjét fogják egy új irányítószoftverrel ellátni.

A CubeRover egy méretezhető holdi jármű, amelyet arra terveztek, hogy akár több km-t is képes legyen megtenni különböző égitesteken, emellett pedig sokféle hasznos teher befogadására is alkalmas. A Mission Control Spacefarer™ szoftverplatformját fogják beépíteni a cipősdoboz méretű CubeRover fedélzeti számítógépébe, hogy valós időben demonstrálja a holdjáró irányítását és felügyeletét. A cégek három évre szóló együttműködést írtak alá, ami több küldetést is magába foglal majd.

A demonstrációs küldetést a Kanadai Űrügynökség (CSA) is pénzügyileg támogatja a Lunar Exploration Accelerator Programon (LEAP) keresztül. Ez a hozzájárulás kulcsfontosságú lehetőséget jelent a kanadai vállalatok számára, hogy partneri kapcsolatokat alakítsanak ki amerikai vállalatokkal, hogy közös erővel sikerüljön minél több holdraszálló küldetést végrehajtani. Ez lesz az első olyan misszió, amelyen egy kanadai cég is részt vesz, még ha egyelőre csak szoftveres alapokon is.
Ha minden a tervek szerint alakul, idén novemberben indulhat a SpaceX Falcon Heavy rakétájával a Griffin Mission One, amivel a NASA VIPER nevű roverje is a Holdra utazik, így egy igazán összetett és izgalmas küldetésre számíthatunk!

Előtérben a CubeRover, háttérben a Griffin leszállóegység az Astrobotic illusztrációján.

További együttműködést is bejelentett az Astrobotic

Tegnap a cég a MOONRISE nevű projekthez való csatlakozásról is hírt adott, melynek célja a 3D nyomtatás alkalmazása a Holdon. A német Laser Zentrum Hannover (LZH) vállalattal való szerződés szerint 2026 végén valósulhat meg a közös küldetés, amelyen egy leszállóegység a 3D nyomtatást is demonstrálni fogja. 

Az LZH azt tervezi, hogy az Astrobotic leszállóegységét egy kompakt, masszív lézerrel látja el hasznos teherként. Ez a lézer megolvasztja a holdport, azaz a regolitot, és 2D struktúrákat hoz létre az égitest felszínén. Egy kamera rögzíti a folyamatot, lehetővé téve a földi kutatóknak, hogy egy intelligens képfeldolgozó rendszeren keresztül elemezzék azt. A mesterséges intelligencia nemcsak a Hold felszínén segít megtalálni a megfelelő helyet a lézeres olvasztáshoz, hanem lehetővé teszi a nyomtatott szerkezetek minőségének ellenőrzését is. Miközben az LZH a projekt két éven belüli holdi indulására készül, a projekt másik partnerével, a TU Berlinnel együttműködve folytatja a Földön végzett kutatásait, a lézeres olvasztási folyamat optimalizálására összpontosítva. A kutatók a TU Berlin által gyártott szintetikus regolittal kísérleteznek, és kiképezik a mesterséges intelligenciát a Holdon való bevetésre.

A MOONRISE projektben az LZH és a TU Berlin szakemberei azt vizsgálják, hogyan lehet infrastruktúrát létrehozni a Holdon a rendelkezésre álló anyagok felhasználásával. A nyersanyagok Földről a Holdra való szállítása drága, kilogrammonként akár egymillió dollárt is elérhet. A leszállóhelyek, utak vagy épületek holdporból való közvetlen létrehozása ezért jelentősen csökkentheti a költségeket. A kísérlet célja annak bizonyítása, hogy a lézeres olvasztás életképes megoldás lehet a Holdon.

A projektet a Német Űrrepülési Hivatal és a Szövetségi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium is támogatja 4,75 millió dollárral.

Az egyik jövőbeli holdi leszállóegység illusztrációja. Forrás: Astrobotic
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye