Array

Új partnereket keres a NASA emberes űrhajók kifejlesztésére

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Kissé meglepő közleményt adott ki tegnap az amerikai űrhivatal: új cégek jelentkezését várják emberes űrhajók kifejlesztésére. A NASA a Commercial Crew Program (CCP, Kereskedelmi Emberes Program) keretében 2014-ben szerződött le a SpaceX-szel, és a Boeinggel, hogy rögzített áron fejlesszenek ki űrhajókat, ami a Nemzetközi Űrállomásra szállít űrhajósokat. Mindkét cég 6-6 operatív küldetésre kapott megbízást, de az űrhivatal bármikor meghosszabbíthatja a szerződést: a SpaceX az október 31-én induló Crew-3 misszióval már a harmadik ilyen küldetés indítja (sőt jövőre már a Crew-4 és Crew-5 missziók is előkészítés alatt vannak), míg a Boeing Starliner űrhajója a legfrissebb hírek szerint csak legkorábban 2022 közepén indulhat a második, ember nélküli tesztútjára.

A mostani felhívás szerint egy vagy több új céget bíznának meg a CCP-programhoz hasonlóan emberes űrhajók kifejlesztésére, amik 2027-ben indulhatnának legkorábban a Nemzetközi Űrállomásra – az ISS-t a jelenlegi állás szerint 2024-ig finanszírozzák, de mind orosz, mind amerikai részről 2030-ig tervezik üzemeltetni. A felhívás szerint az űrhivatal így akarja továbbra is biztosítani az állandó hozzáférést a világűrhöz. A missziókon a NASA egy, vagy akár több helyet is vásárolna, figyelembe véve, hogy egyre nagyobb lesz a kereskedelmi űrutazók száma a jövőben. A felhívásra amerikai cégek jelentkezését várják november 19-ig.

A Commercial Crew Program történelmét bemutató írásunkat itt olvashatjátok.

A Crew Dragon Endeavour űrhajó a Nemzetközi Űrállomáson

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye