Új pozícióba került Szergej Krikaljov

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A legendás űrhajóst már másodjára mozdítják el vezetői pozíciójából.

Szergej Krikaljov legendás űrhajóst Vlagyimir Putyin rendeletével az Orosz Föderáció elnökének különleges képviselőjévé nevezték ki az űrkutatás területén folytatott nemzetközi együttműködések terén. Korábban ezt a posztot a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Jurij Boriszov töltötte be, viszont ezt a pozíciót most egyesítik a Roszkoszmosz emberes űrprogramokért felelős ügyvezető igazgatói posztjával, amelynek élén eddig is Krikaljov állt.

A 2024. január 18-án kelt 46. szamú rendelet. Forrás: Kreml/Roszkoszmosz

Szergej Krikaljov pilóta-kozmonauta, egyike annak a négy embernek, aki elnyerte a Szovjetunió és egyben az Oroszország hőse címet. 1981-ben a Leningrádi Mechanikai Intézetben folytatott tanulmányainak elvégzése után gépészmérnöki képesítést szerzett, és fejlesztőmérnökként kezdte pályafutását az NPO Enyergija-nál (ma RKK Enyergija). 1985-ben, amikor meghibásodások merültek fel a Szaljut-7 űrállomáson, a helyreállítási csoportban dolgozott és módszereket dolgozott ki, egy ellenőrizetlen űrállomáshoz való dokkoláshoz és a fedélzeti rendszereinek javításához. 1988 és 2005 között Krikaljov az orosz űrhajósok között új rekordot állított fel hat űrrepülésével, amely összesítve 803 napig tartott. Az expedíciói idejére vonatkozó rekord közel 10 évig tartott, azóta már az új rekord Gennagyij Padalkát illeti.

Szergej Krikaljov 1988-ban. Forrás: Kozmonautikai Múzeum

Szergej Krikaljov nagy tapasztalattal rendelkezik a NASA és az Európai Űrügynökség űrhajósaival végrehajtott közös űrrepülésekben. A második űrrepülése, amelyet öt hónapos időtartamra terveztek, kétszer annyi ideig tartott (1991. május 18-tól 1992. március 25-ig). Az űrrepülés időtartama ekkor 311 nap volt, de Krikaljov neve mégis azért vonult be a történelembe, mert elindult a Szovjetunióból és visszatért Oroszországba (az expedíciója során a Szovjetunió felbomlott). 1994-ben ő volt az első orosz, aki részt vett az első közös amerikai-orosz űrrepülésben a Discovery űrsiklón. Ezt követően az űrhajós rendszeresen üzleti utakra ment a Houstonban található Johnson Űrközpontba, hogy a Mission Control Centerben dolgozzon a közös amerikai-orosz űrrepülések során.

Krikaljov 2016. március 31. óta töltötte be a Roszkoszmosz emberes űrprogramok ügyvezető igazgatói posztját, azonban 2021 júniusában a Roszkoszmosz akkori vezetője, Dmitrij Rogozin eltávolította a Roszkoszmosz vezetéséből, és a tanácsadói székbe helyezte át, majd a személyzeti űrrepülés ügyeit, Alekszandr Blosenkóra a tudományos haladó programok ügyvezető igazgatójára ruházta át. Az akkori hivatalos információk szerint, Krikaljovot „elbocsátották egy új hazai orbitális állomás (ROSSz) előzetes tervezésének megkezdése miatt.” Valójában szinte mindenki tudta, hogy Szergej Krikaljov hivatalából való elmozdításának valódi oka az volt, hogy a volt űrhajós nem értett egyet a vezetőség egyik azon döntésével, hogy filmet forgassanak az ISS-en, ugyanis nem szerette volna, ha a hivatásos űrhajósok repülési tervét megváltoztatják egy ilyen elhamarkodott döntés miatt. Az ügyvezető igazgatói poszt, azonban nem sokáig maradt üres. Szó szerint egy héttel később, Szergej Krikaljov visszakerült korábbi pozíciójába, mert a felsőbb hatóságok „figyelembe vették Krikaljov tapasztalatát és kompetenciáit.” Nem volt könnyű eltávolítani a híres pilóta-kozmonautát, szinte az összes űrhajós veterán kiállt mellette: Szvetlana Szavickaja, Szergej Zaletyin, Gennagyij Padalka, Fedor Jurcsihin, Mihail Kornyienko, Szergej Zsukov. De természetesen az egyik legnagyobb erő, amely Krikaljov, Szavickaja és az összes többi űrhajós véleményét támogatta, a kormány akkori miniszterelnök-helyettese, Jurij Boriszov volt, aki ma már a Roszkoszmosz vezérigazgatója. Boriszov azóta is hangoztatja, hogy nagy hiba volt a filmforgatás engedélyezése, mert az arra szánt pénzt fordíthatták volna a saját űrprogramjukra vagy egyéb más fejlesztésekre.

Jurij Boriszov (jobbról a második) és Szergej Krikaljov (bal szélen), Minszkben tárgyalt a fehérorosz képviselőkkel. Forrás: Roszkoszmosz

A Roszkoszmosz vezérigazgatójának, Jurij Boriszovnak a létszámleépítésről szóló legutóbbi nyilatkozata után, mindenki régóta várta, hogy ez kit érint majd a felsőbb körökben. Ezért a Krikaljovnak az Orosz Föderáció elnökének különleges képviselőjévé való kinevezéséről szóló elnöki rendeletet, sokan a Roszkoszmoszból való félreállításának tekintik, viszont sokak szerint Krikaljov, legalábbis egyelőre, továbbra is egyesíteni fogja új pozícióját a Roszkoszmosz ügyvezető igazgatói funkcióival. Hogy mi vár Krikaljovra és hogy mi lesz a folyamat kifutása az már nagy kérdés marad, nemcsak számunkra, hanem Krikaljov számára is. Mi nagyon szeretnénk még Krikaljovról hallani és szeretnénk azt hinni, hogy továbbra is az űrutazás élvonalában marad, hogy tapasztalatával, józanságával és emberségével segítse a kozmonauta testület tagjait.

„Őszintén szólva azt gondolom, hogy nem lesz könnyű dolga Szergej Konsztantyinovicsnak, de mindezzel együtt Szergej, azon kevesek egyike, aki megtudott birkózni egy olyan nehéz területtel, mint a nemzetközi együttműködés az űrben. Nemcsak a NASA, az ESA és más ügynökségek űrhajósaival végzett közös repülésekben, hanem számos nemzetközi projektben is nagy tapasztalattal rendelkezik. Szergej Konsztantyinovicsnak sok sikert kívánok új pozíciójában.” – mondta Fjodor Jurcsihin, veterán űrhajós, Oroszország hőse.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye