Új privát SpaceX Crew Dragon küldetést jelentettek be

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

A SpaceX váratlanul bejelentette, hogy még idén indít egy teljes privát űrutazást a Crew Dragonnal. Az Inspiration4-nak keresztelt misszió ezzel beelőzi a szintén nemrégiben bejelentett Ax-1 küldetést, ami a az ISS-re indul 2022 februárjában.

Az Inspiration4 egy pár napos (várhatóan 2-4 nap) utazás lesz, ami viszont nem csatlakozik a Nemzetközi Űrállomásra, hanem önálló repülést hajt végre alacsony Föld körüli pályán.

A küldetés 2021 negyedik negyedévében indulhat, a küldetés parancsnoka (és egyben szponzora) a Shift4Payments cég alapítója és vezetője, Jared Isaacman lesz, aki maga is komoly pilótamúlttal rendelkezik és gyerekkori álmát teljesíti az utazással. Isaacman lesz ezzel az első privát űrhajós, aki parancsnoki teendőket lát el egy űrhajón. Isaacman utastársait egy pályázat keretében fogják kiválasztani, amire február 28-ig lehet jelentkezni, és a küldetés nevéhez (Inspiráció4) hű embereket keresnek Az utazás teljes költségét Isaacman állja, aki az űrrepüléssel a St. Jude Gyermekkórház támogatására is szeretné a figyelmet felhívni. A pályázóknak egy rövid bemutatkozó videót kell készíteniük, és a győzteseket március elején választják ki. A pályázatra amerikai állampolgárok jelentkezhetnek, és a későbbi győztesek természetesen űrhajóskiképzést is kapnak majd. Itt olvashatók részletesen az utazás feltételei.

Jared Isaacman a Crew Dragonban, valószínűleg az ő kiképzése már folyamatban van

Elon Musk egy interjúban elmondta, hogy a jelenleg is az űrállomáson tartózkodó Crew Dragon Resilience űrhajót tervezik használni a küldetéshez – a Crew-1 visszatérésének jelenlegi időpontja április vége, vagy május eleje. Musk szerint ezzel egy új korszak kezdődik az űrutazásban, és a céljuk, hogy mindenki számára elérhető legyen a világűr. Arra a kérdésre, hogy ő is utazna-e Crew Dragonnal azt válaszolta, hogy igen, de majd egy későbbi küldetésen.

A küldetés jelvénye

Dark mode powered by Night Eye