Új privát SpaceX Crew Dragon küldetést jelentettek be

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

A SpaceX váratlanul bejelentette, hogy még idén indít egy teljes privát űrutazást a Crew Dragonnal. Az Inspiration4-nak keresztelt misszió ezzel beelőzi a szintén nemrégiben bejelentett Ax-1 küldetést, ami a az ISS-re indul 2022 februárjában.

Az Inspiration4 egy pár napos (várhatóan 2-4 nap) utazás lesz, ami viszont nem csatlakozik a Nemzetközi Űrállomásra, hanem önálló repülést hajt végre alacsony Föld körüli pályán.

A küldetés 2021 negyedik negyedévében indulhat, a küldetés parancsnoka (és egyben szponzora) a Shift4Payments cég alapítója és vezetője, Jared Isaacman lesz, aki maga is komoly pilótamúlttal rendelkezik és gyerekkori álmát teljesíti az utazással. Isaacman lesz ezzel az első privát űrhajós, aki parancsnoki teendőket lát el egy űrhajón. Isaacman utastársait egy pályázat keretében fogják kiválasztani, amire február 28-ig lehet jelentkezni, és a küldetés nevéhez (Inspiráció4) hű embereket keresnek Az utazás teljes költségét Isaacman állja, aki az űrrepüléssel a St. Jude Gyermekkórház támogatására is szeretné a figyelmet felhívni. A pályázóknak egy rövid bemutatkozó videót kell készíteniük, és a győzteseket március elején választják ki. A pályázatra amerikai állampolgárok jelentkezhetnek, és a későbbi győztesek természetesen űrhajóskiképzést is kapnak majd. Itt olvashatók részletesen az utazás feltételei.

Jared Isaacman a Crew Dragonban, valószínűleg az ő kiképzése már folyamatban van

Elon Musk egy interjúban elmondta, hogy a jelenleg is az űrállomáson tartózkodó Crew Dragon Resilience űrhajót tervezik használni a küldetéshez – a Crew-1 visszatérésének jelenlegi időpontja április vége, vagy május eleje. Musk szerint ezzel egy új korszak kezdődik az űrutazásban, és a céljuk, hogy mindenki számára elérhető legyen a világűr. Arra a kérdésre, hogy ő is utazna-e Crew Dragonnal azt válaszolta, hogy igen, de majd egy későbbi küldetésen.

A küldetés jelvénye

Dark mode powered by Night Eye