Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat is szállít.

Frissítés!

Magyar idő szerint 12:18-kor sikeresen dokkolt a Progressz MSz-25 az orosz szegmensen található Poiszk modulra. A dokkolás kézi vezérlés mellett történt, amelyet Oleg Kononyenko hajtott végre.

Forrás: Konsztantyin Boriszov

Eredeti cikk

Magyar idő szerint ma 10:25-kor elindult az idei utolsó, összesen pedig a 86. orosz teherszállító-küldetés a Nemzetközi Űrállomásra. A startra a Bajkonur Űrközpont 31/6-os számú indítóállásáról került sor egy Szojuz-2.1a hordozórakétával. A teherűrhajót 2,5 tonnányi rakománnyal töltötték meg és a Roszkoszmosz elmondása szerint egészen pontosan 709 kilogramm hajtóanyagot, 420 kilogramm vizet, 40 kilogramm sűrített levegőt, és 1319 kilogramm élelmiszert és egyéb fogyóeszközt szállít a Nemzetközi Űrállomás lakói számára. A sikeres start után a Progressz két napos megközelítésbe kezd, és várhatóan vasárnap 12:14-kor automata üzemmódban dokkol az orosz szegmens Poiszk moduljára.

A Progressz MSz-25-nek fontos küldetése van, hiszen az ellátmányon kívül tudományos kutatás felszereléseit is szállítja. A Fürj kísérlethez egy speciális inkubátort (Inkubátor-3) és 48 db japán fürjtojást szállít. Az inkubátorban, amelyet az űrhajósok a Nauka modulban helyeznek el, a tervek szerint a fiókák embrionális fejlődését vizsgálják majd meg: a tojások fele nulla gravitációban, a másik fele gravitációt szimuláló centrifugába kerülnek majd. Az embriófejlődés bizonyos szakaszaiban (3, 7, 10 és 14 nap elteltével) a tojások egy részét kiveszik az inkubátorból, majd egy speciális, lezárt eszközben rögzítik formaldehid oldatban, majd visszaküldik a Földre, hogy a tudósok tanulmányozhassák a „lefagyasztott” embriók fejlődését a különböző szakaszokban. A fürjtojás kísérletről korábban itt írtunk. Szintén a Progresszen kapot helyet a Kvarc-M kísérlethez szükséges berendezések, amelyeket a kozmonautáknak az ISS-en kívüli munkavégzés során a Poiszk modulra kell telepíteniük, hogy tanulmányozzák és ellenőrizzék az űrkorróziót.

Forrás: Roszkoszmosz / NASA
Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye