Új „szemétledobót” tesztelnek majd a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Hamarosan egy új és innovatív módszert tesztelnek majd a Nemzetközi Űrállomáson a szeméttől való megszabadulásra. A Voyager és a Nanoracks cégek által közösen kifejlesztett új folyamathoz a Nanoracks által épített és üzemeltett Bishop légzsilipet használják majd, amit 2020 decemberében szereltek fel a Tranquility modul port dokkolóportjára. A főképpen kisműholdak pályára állításához és tudományos kísérletekhez használatos légzsilip az első teljesen privát gyártású és fenntartású modul az ISS-en.

A Bishop légzsilip a Tranquility modulon (háttérben a Bigelow felfújható modul)

Az új szemétszállítási koncepció költséghatékony megoldást kínál a szemét kidobására, ugyanis nem kell hozzá drága teherhajó – jelenleg az orosz Progressz és amerikai Cygnus teherszállítókat pakolják meg szeméttel, amik a légkörben visszatérve elégnek.

Az új terv szerint a Bishop légzsilipbe helyeznének egy speciálisan kialakított zsákot és kioldórendszert, amibe gyűjtenék a szemetet (kb. 270 kilogrammot), ami ha megtelik, akkor lezárják, és a légzsilip segítségével az űrállomáson kívülre juttatják. Ezután a Canadarm2 robotkar megragadja a légzsilipet a benne lévő szemeteszsákkal, és az ISS-től elfordítva a Bishop kilöki a hulladéktárolót, ami pár hónap múlva elég a légkörben.

Az első tesztre a tervek szerint még idén sor kerül, ugyanis a prototípus már februárban megérkezett az ISS-re az NG-17 Cygnus teherhajójával.

Az új szemetes egy földi teszt során

Az új szemétszállítási koncepció

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye