Új „szemétledobót” tesztelnek majd a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

Hamarosan egy új és innovatív módszert tesztelnek majd a Nemzetközi Űrállomáson a szeméttől való megszabadulásra. A Voyager és a Nanoracks cégek által közösen kifejlesztett új folyamathoz a Nanoracks által épített és üzemeltett Bishop légzsilipet használják majd, amit 2020 decemberében szereltek fel a Tranquility modul port dokkolóportjára. A főképpen kisműholdak pályára állításához és tudományos kísérletekhez használatos légzsilip az első teljesen privát gyártású és fenntartású modul az ISS-en.

A Bishop légzsilip a Tranquility modulon (háttérben a Bigelow felfújható modul)

Az új szemétszállítási koncepció költséghatékony megoldást kínál a szemét kidobására, ugyanis nem kell hozzá drága teherhajó – jelenleg az orosz Progressz és amerikai Cygnus teherszállítókat pakolják meg szeméttel, amik a légkörben visszatérve elégnek.

Az új terv szerint a Bishop légzsilipbe helyeznének egy speciálisan kialakított zsákot és kioldórendszert, amibe gyűjtenék a szemetet (kb. 270 kilogrammot), ami ha megtelik, akkor lezárják, és a légzsilip segítségével az űrállomáson kívülre juttatják. Ezután a Canadarm2 robotkar megragadja a légzsilipet a benne lévő szemeteszsákkal, és az ISS-től elfordítva a Bishop kilöki a hulladéktárolót, ami pár hónap múlva elég a légkörben.

Az első tesztre a tervek szerint még idén sor kerül, ugyanis a prototípus már februárban megérkezett az ISS-re az NG-17 Cygnus teherhajójával.

Az új szemetes egy földi teszt során

Az új szemétszállítási koncepció

Dark mode powered by Night Eye