Új „szemétledobót” tesztelnek majd a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

Hamarosan egy új és innovatív módszert tesztelnek majd a Nemzetközi Űrállomáson a szeméttől való megszabadulásra. A Voyager és a Nanoracks cégek által közösen kifejlesztett új folyamathoz a Nanoracks által épített és üzemeltett Bishop légzsilipet használják majd, amit 2020 decemberében szereltek fel a Tranquility modul port dokkolóportjára. A főképpen kisműholdak pályára állításához és tudományos kísérletekhez használatos légzsilip az első teljesen privát gyártású és fenntartású modul az ISS-en.

A Bishop légzsilip a Tranquility modulon (háttérben a Bigelow felfújható modul)

Az új szemétszállítási koncepció költséghatékony megoldást kínál a szemét kidobására, ugyanis nem kell hozzá drága teherhajó – jelenleg az orosz Progressz és amerikai Cygnus teherszállítókat pakolják meg szeméttel, amik a légkörben visszatérve elégnek.

Az új terv szerint a Bishop légzsilipbe helyeznének egy speciálisan kialakított zsákot és kioldórendszert, amibe gyűjtenék a szemetet (kb. 270 kilogrammot), ami ha megtelik, akkor lezárják, és a légzsilip segítségével az űrállomáson kívülre juttatják. Ezután a Canadarm2 robotkar megragadja a légzsilipet a benne lévő szemeteszsákkal, és az ISS-től elfordítva a Bishop kilöki a hulladéktárolót, ami pár hónap múlva elég a légkörben.

Az első tesztre a tervek szerint még idén sor kerül, ugyanis a prototípus már februárban megérkezett az ISS-re az NG-17 Cygnus teherhajójával.

Az új szemetes egy földi teszt során

Az új szemétszállítási koncepció

Dark mode powered by Night Eye