Array

Új taggal bővült az Artemis Egyezmény

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Lengyelország nagy bejelentésre tett szert az idén Dubajban megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC Dubai 2021): tizenharmadik országként hivatalosan is csatlakozik a NASA által megformált Artemis Egyezményhez, melynek célja a világűr békés célú felhasználása, és Holdunk békés és biztonságos módon történő újbóli elérése. Az európai országot a Lengyel Űrügynökség (Polska Agencja Kosmiczna, POLSA) igazgatója, Grzegorz Wrochna képviselte, és ő írta alá a csatlakozási szándékot kinyilvánító okiratot. Az amerikai oldalról a NASA igazgatóhelyettese, Pamela Melroy írta alá a dokumentumot. Bill Nelson NASA-főigazgató így fogalmazott a csatlakozással kapcsolatban:

„Szeretném megköszönni Lengyelországnak az űrben való békés tevékenységek kialakítása iránti elkötelezettségét. Egyetlen nemzet sem képes egyedül elérni ezeket a célokat – a világűr hosszútávú fenntarthatóságának biztosítása érdekében erős nemzetközi elkötelezettségre van szükség a partnerországokkal együtt. Izgalmas látni, hogy az Artemis Egyezményhez továbbra is nagy lendülettel érkeznek új tagországok, így egyre többen dolgozunk azon, hogy az egész emberiség számára biztosítsuk a világűr jövőjét.”

Az Artemis Egyezmény nyolc alapító űrügynökséggel kezdte meg a működését 2020 októberében abból a fő indíttatásból, hogy a NASA 21. századi holdkutatási programjában részt venni akaró nemzetek űripari igyekezeteit egyesíteni tudják, és hogy alapvető gyakorlati elveket tudjanak kidolgozni ennek elvégzésére. Grzegorz Wrochna szavai a dokumentum aláírása után:

„Csak az elmúlt 40 évben több mint 80, lengyel tudósok és mérnökök által tervezett és épített műszert használtak különböző nemzetközi űrmissziókban. Lengyelország csatlakozása az Artemis Egyezményhez egy újabb fontos lépés a lengyel űriparban rejlő lehetőségek nemzetközi színtéren való kibontakoztatásához.” Nemrég számoltunk be róla, hogy Lengyelország hadserege is az űrben látja a jövőt, ugyanis egy három műholdból álló felderítő-konstellációt terveznek pályára állítani 2024-ig, erről itt írtunk bővebben. Egyre több európai ország ismeri fel a világűrben rejlő lehetőségek előnyeit, remélhetőleg hazánk is hamarosan megteszi a szükséges lépéseket az Artemis Egyezmény irányába.

Utólagosan Dél-Korea, Új-Zéland, Brazília és Ukrajna csatlakoztak eddig a partnerséghez.

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye