Array

Új taggal bővült az Artemis Egyezmény

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Lengyelország nagy bejelentésre tett szert az idén Dubajban megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC Dubai 2021): tizenharmadik országként hivatalosan is csatlakozik a NASA által megformált Artemis Egyezményhez, melynek célja a világűr békés célú felhasználása, és Holdunk békés és biztonságos módon történő újbóli elérése. Az európai országot a Lengyel Űrügynökség (Polska Agencja Kosmiczna, POLSA) igazgatója, Grzegorz Wrochna képviselte, és ő írta alá a csatlakozási szándékot kinyilvánító okiratot. Az amerikai oldalról a NASA igazgatóhelyettese, Pamela Melroy írta alá a dokumentumot. Bill Nelson NASA-főigazgató így fogalmazott a csatlakozással kapcsolatban:

„Szeretném megköszönni Lengyelországnak az űrben való békés tevékenységek kialakítása iránti elkötelezettségét. Egyetlen nemzet sem képes egyedül elérni ezeket a célokat – a világűr hosszútávú fenntarthatóságának biztosítása érdekében erős nemzetközi elkötelezettségre van szükség a partnerországokkal együtt. Izgalmas látni, hogy az Artemis Egyezményhez továbbra is nagy lendülettel érkeznek új tagországok, így egyre többen dolgozunk azon, hogy az egész emberiség számára biztosítsuk a világűr jövőjét.”

Az Artemis Egyezmény nyolc alapító űrügynökséggel kezdte meg a működését 2020 októberében abból a fő indíttatásból, hogy a NASA 21. századi holdkutatási programjában részt venni akaró nemzetek űripari igyekezeteit egyesíteni tudják, és hogy alapvető gyakorlati elveket tudjanak kidolgozni ennek elvégzésére. Grzegorz Wrochna szavai a dokumentum aláírása után:

„Csak az elmúlt 40 évben több mint 80, lengyel tudósok és mérnökök által tervezett és épített műszert használtak különböző nemzetközi űrmissziókban. Lengyelország csatlakozása az Artemis Egyezményhez egy újabb fontos lépés a lengyel űriparban rejlő lehetőségek nemzetközi színtéren való kibontakoztatásához.” Nemrég számoltunk be róla, hogy Lengyelország hadserege is az űrben látja a jövőt, ugyanis egy három műholdból álló felderítő-konstellációt terveznek pályára állítani 2024-ig, erről itt írtunk bővebben. Egyre több európai ország ismeri fel a világűrben rejlő lehetőségek előnyeit, remélhetőleg hazánk is hamarosan megteszi a szükséges lépéseket az Artemis Egyezmény irányába.

Utólagosan Dél-Korea, Új-Zéland, Brazília és Ukrajna csatlakoztak eddig a partnerséghez.

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye