Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc., és az Outpost Technologies Corp. a minap jelentette be, hogy előrelépést értek el az általuk fejlesztett technológiák terén. Előbbi a hőpajzsgyártás, utóbbi pedig egy új teherszállító rendszer kifejlesztésében vállalt szerepet, amiket a Nemzetközi Űrállomáson és a jövőbeli kereskedelmi űrállomásokon lehet majd kamatoztatni. A vállalatok a NASA által finanszírozott SBIR (Small Business Innovation Research) szerződés keretein belül végzik munkájukat, mely egyben a SBIR Ignite nevű innovatív kísérleti program része. A projekt elsősorban az ügynökség igényeihez igazodó, kereskedelmi szempontból életképes technológiai ötletekkel rendelkező kisvállalkozásokra összpontosít.

Kezdjük a Canopy Aerospace Inc. startup céggel, akik a NASA-val együttműködve egy új gyártási rendszert fejlesztenek annak érdekében, hogy javítsák a kerámia alapú hőpajzsok (TPS – Thermal Protection Systems) előállítását. A Canopy RHAM (Reusable Heatshields Additive Manufacturing) platformja az űrsikló-programtól örökölt módszerekre épül, azonban újszerű anyagokat, újfajta rögzítést és hőkezelési eljárásokat használnak.

A TPS egy darabja, miközben magas hőmérsékleten tesztelik. Forrás: Canopy Aerospace

Folytassuk az Outpost Technologies Corp. vállalattal, akik egy új teherszállító űrhajót fejlesztenek, szintén az ügynökség közreműködésével. Az újrafelhasználható, Cargo Ferry névre hallgató jármű egy hasznos teher befogadására alkalmas raktérből, az energiaellátásért felelős napelemes szárnyakból, a légkörbe való visszatéréskor a járművet védő, kihajtható hőpajzsból, valamint egy siklóernyőrendszerből áll. A tervek szerint a Cargo Ferry gyakrabban lenne képes rakományt szállítani, azonban utóbbi lekorlátozódna tudományos és hardvereszközökre, tehát például ellátmány nem szerepel a hasznos terhek listáján.

Forrás: Outpost Technologies Corp.
Dark mode powered by Night Eye