Új terület feltárását kezdte meg a Perseverance

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

A Perseverance marsjáró megkezdte egy olyan terület feltárását, amelyet a tudományos csapat „Yori Pass”-nak nevez és a Jezero-krátert egykor vízzel feltöltő ősi folyó deltatorkolatának aljánál található. Már hónapok óta szerették volna felfedezni a régiót, miután észrevettek egy olyan sziklát, amely hasonló ahhoz, amelyből a Perseverance júliusban mintát gyűjtött.

A jellegzetesség azért olyan izgalmas a tudósok számára, mert homokkőből áll, amely olyan finom – 2,0-0,06 mm szemcseméretű – elemekből tevődik össze, amelyeket a víz máshonnan hordott el, mielőtt leülepedtek és kővé alakultak volna. A mintavételi folyamat már elkezdődött azzal, hogy a rover lecsiszolta a kőzet felszínét, melynek eredménye azt mutatja, hogy belsejében világosabb anyagból álló erek vannak.

A Yori Pass nevű területen lecsiszolt homokkő. A kőzet belsejében jól láthatóak a fehéres anyagból álló erek. – Kép forrása: NASA/JPL

„A szerves anyagok és potenciális bioszignatúrák keresése során gyakran a finom szemcséjű üledékes kőzetek – mint ez is – vizsgálatát helyezzük előtérbe” – mondta Katie Stack Morgan, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) helyettes projektkutatója. „Ami különösen érdekes a Yori Pass feltárásban, az az, hogy oldalirányban megegyezik a „Hogwallow Flats”-sal, ahol nagyon finom szemcséjű üledékes kőzeteket találtunk. Ez azt jelenti, hogy a kőzetréteg ugyanazon a magasságon helyezkedik el, mint a Hogwallow, és a felszínen is látható nagy, nyomon követhető lábnyoma van”.

Miután a marsjáró mintát gyűjtött a most kijelölt sziklából, 227 méter távolságot fog megtenni délkelet felé egy nagy kiterjedésű homokfodorhoz, ami egy kis dűnemező közepén található. A tudományos csapat által „Observation Mountain”-nak nevezett terület lesz az a hely, ahol a rover az első regolit-, azaz zúzott kőzet- és pormintákat gyűjti majd be.

A Perseverance négy tudományos célkitűzésének egyike a Jezero-kráterben a bioszignatúrák (minden olyan jellemző, elem, molekula, anyag vagy vonás, amely bizonyítékul szolgálhat az ősi életre) utáni kutatás. A 14 kőzetmagmintán kívül a rover egy légköri mintát és három tanúcsövet is gyűjtött, amelyeket a rover „gyomrában” tárolnak. A Perseverance mintái központi szerepet játszanak a NASA-ESA (Európai Űrügynökség) Mars Sample Return kampányának első lépésében, amely akkor kezdődött, amikor a rover 2021 szeptemberében begyűjtötte az első kőzettöredékeket.

A Yori Pass nevű terület 2022. november 5-én, a küldetés 609. marsi napján (sol). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Dark mode powered by Night Eye