Újabb 2 repüléssel gazdagodott az Ingenuity

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Ismét növekedett az Ingenuity sikerrel teljesített repüléseinek száma, így a marsi helikopter már 42 missziót tudhat magáénak. Ugyan nem rég számoltunk be 40. küldetéséről a Vörös Bolygó felszínén, pontosabban annak felszíne felett, most újabb 2 repüléséről adhatunk hírt. A legutolsó elemelkedésétől számítva – amit január 19-én abszolvált – csupán egy hét telt el, máris újabb 183 horizontálisan megtett méterrel és 109,1 másodperces felszín felett töltött idővel gazdagodott az Ingenuity. Mindezt 10 méteres maximális magasságban kivitelezte január 27-én.

41. repülés. Forrás: NASA/JPL

Az ezt követő repülésére február 4-én, azaz a hétvégén került sor. Ekkor szintén 10 méteres maximális magasságot ért el, a megtett távolság azonban megugrott, hiszen 248 métert utazott a felszín felett északnyugat irányába, mely 137 másodpercig tartott. Így összességében már 70 percnyi repülési idővel, és kis híján 8.500 horizontálisan megtett méterrel rendelkezik a marsi helikopter.

A 42. küldetés során készült felvétel. A képen jól látható a delta torkolat teteje, amire a Perseverance is felkapaszkodik. Forrás: NASA/JPL

Az Ingenuity árnyéka a 42. repülés közben. – Kép forrása: NASA/JPL

Az előző missziók során a kis helikopter feladata az volt, hogy teszteljék a legutóbbi szoftverfrissítést, valamint az, hogy előkészítsék küldetésének új fázisát, ami a mostani repüléssel meg is kezdődött. A jármű ugyanis megkezdte a felkapaszkodást a Jezero-krátert egykor vízzel feltöltő ősi folyó deltatorkolatának tetejére, oda, ahova a Perseverance is tart, amely a Delta Top kampány megkezdését is jelenti majd. Az Ingenuity feladata az lesz, miután megérkezett a kiemelkedésre, hogy támogassa a rover tudományos munkáját a kampány során, úgymint mintavételre alkalmas kőzetek felkeresése, valamint útvonalak felderítése a marsjáró számára. Ezek a repülések nem lennének lehetségesek a nemrégiben történt szoftverfrissítés nélkül, amely újabb képességekkel ruházta fel az Ingenuityt, és ennek köszönhetően a nagyobb kihívásokat tartogató környezetben történő repülések is lehetővé váltak.

Abban is biztosak lehetünk, hogy (ha nem jön közbe nem várt akadály, vagy technikai hiba), már nem kell sokat várnunk a helikopter jubileumi, 50. repülésére, ami annak fényében mindenképp lenyűgöző, hogy a járművet mindössze 5 küldetésre tervezték.

Az Ingenuity és a Perseverance aktuális pozíciója a Mars felszínén. A képen jól látható a Jezero-kráterbe benyúló delta torkolat nyúlványa is, ahova a két jármű tart. Kép forrása: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye