Újabb 36 OneWeb műhold indult

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Magyar idő szerint ma 13:26-kor egy Szojuz 2.1b rakétával 36 db OneWeb műholdat indított a francia Arianespace a OneWeb megbízásából.

Az ST29 nevű indításra a Kelet-Oroszországban található Vosztocsnij Űrrepülőtérről került sor, és bár az Arianaspace-szel szerződött a OneWeb, oroszországi Szojuz indítások esetén a Roszkoszmosz intézi az indítási műveleteket. Ez volt az első ilyen típusú együttműködés az Arianespace és Oroszország között, korábban az Ariane által indított Szojuz rakéták Francia Guayanából indultak, most azonban Vosztocsnij északi fekvése kedvezett a tervezett poláris orbitális pályának. 2021-ben 7 alkalommal indul majd OneWeb műholdakat szállító küldetés, ezekre mind Vosztocsnijból és Bajkonurból kerül majd sor.

Ez volt az első start azóta, hogy 2020 márciusában a OneWeb csődött jelentett, és dolgozóinak a nagyrészét is elbocsátotta, majd később az Egyesült Királyság és a Bharti Enterprises közösen vásárolta fel a céget.

A most felbocsátott 36 műholddal együtt már 110 OneWeb műhold található kb. 1200 km magas Föld körüli pályán. A cég első tervei szerint 648 műholdat akartak feljuttatni, így biztosítva globális internet-szolgáltatást, azonban 2020 augusztusában már 1280 műholdra kaptak engedélyt az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Ügynökségétől (FCC).

A rakéta az indítás előtti nap

UPDATE: Szuper képek is érkeztek az indításról.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye