Újabb 36 OneWeb műhold indult

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

Magyar idő szerint ma 13:26-kor egy Szojuz 2.1b rakétával 36 db OneWeb műholdat indított a francia Arianespace a OneWeb megbízásából.

Az ST29 nevű indításra a Kelet-Oroszországban található Vosztocsnij Űrrepülőtérről került sor, és bár az Arianaspace-szel szerződött a OneWeb, oroszországi Szojuz indítások esetén a Roszkoszmosz intézi az indítási műveleteket. Ez volt az első ilyen típusú együttműködés az Arianespace és Oroszország között, korábban az Ariane által indított Szojuz rakéták Francia Guayanából indultak, most azonban Vosztocsnij északi fekvése kedvezett a tervezett poláris orbitális pályának. 2021-ben 7 alkalommal indul majd OneWeb műholdakat szállító küldetés, ezekre mind Vosztocsnijból és Bajkonurból kerül majd sor.

Ez volt az első start azóta, hogy 2020 márciusában a OneWeb csődött jelentett, és dolgozóinak a nagyrészét is elbocsátotta, majd később az Egyesült Királyság és a Bharti Enterprises közösen vásárolta fel a céget.

A most felbocsátott 36 műholddal együtt már 110 OneWeb műhold található kb. 1200 km magas Föld körüli pályán. A cég első tervei szerint 648 műholdat akartak feljuttatni, így biztosítva globális internet-szolgáltatást, azonban 2020 augusztusában már 1280 műholdra kaptak engedélyt az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Ügynökségétől (FCC).

A rakéta az indítás előtti nap

UPDATE: Szuper képek is érkeztek az indításról.

Dark mode powered by Night Eye