Újabb 50 Starlink műholdat állítottak pályára

Kapcsolódó

Mind a négy főhajtóművét megkapta a következő SLS rakéta

Halad az Artemis-2 küldetés hordozórakétájának összeszerelése a NASA Michoud...

Az ESA űrhajósa veszi át a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki posztját

Ma délután, egészen pontosan 15:40-kor kerül sor arra az...

A nap képe #1239 – ISS az Endeavour fedélzetéről

Dr. Sultan Al-Nejadi a minap osztott meg egy felvételt,...

Bemutatták az európai teherűrhajót, mely Argo névre hallgat

A Rocket Factory Augsburg által vezetett konzorcium bemutatta az...

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

A SpaceX tovább bővítette a globális internetszolgáltatást nyújtó Starlink-rendszert, a mai nap folyamán magyar idő szerint 18 óra 12 perckor egy újabb Falcon-9 rakéta indult el rakterében 50 műholddal. Az indítást az Egyesült Államok nyugati partján elhelyezkedő Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítókomplexumából bonyolították le, az első fokozat visszahozására pedig az Of Course I Still Love You drónhajót küldték ki a Csendes-óceánra. A küldetés teljes sikerrel zárult, és 1 órával a Falcon indulását követően mind az ötven Starlink épségben elhagyta a rakéta második fokozatát. Az első fokozat dolga végeztével megkezdte a felkészülést a Föld légkörébe való visszatérése, pályájának legmagasabb pontja 130 km-el volt a Föld felszínétől. Egy hajtóműves fékezést követően sikeresen leszállt az OCISLY fedélzetére, és várhatóan a következő napokban térhet vissza a nyugati partra.

A küldetés „Group 4-11” jelzése sok mindent elárul a misszióról: a SpaceX már megkezdte a műholdas hálózat negyedik rétegének kiépítését, ami 540 kilométeres magassában fogja körülölelni a Földet. A mai küldetés egyik sajátossága az volt, hogy a megszokott ~260 kilométer magas kezdeti pálya helyett egy 300 kilométernél is magasabb pályára helyezte a Falcon-9 második fokozata a műholdakat, hogy elkerüljék azt a forgatókönyvet, ami az egyik korábbi Starlink-missziónál előfordult – egy geomágneses vihar következtében a Föld termoszférájának (85-500 kilométer magasan húzódó, rendkívül ritka réteg) sűrűsége jelentősen megnövekedett, így a részecskék súrlódása lefékezte a műholdakat, és visszatérés közben megsemmisültek a légkörben.

Ez volt a SpaceX 8. idei missziója, a 21. Falcon-9 küldetés Vandenbergből. Az amerikai cég következő küldetése március 3-án várható, amikor egy újabb adag Starlink műhold felbocsátását szeretnék végrehajtani.

Egy korábbi Falcon-9 indítás hosszú záridős felvétele Vandenbergből. Kép forrása: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye