Újabb 50 Starlink műholdat állítottak pályára

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A SpaceX tovább bővítette a globális internetszolgáltatást nyújtó Starlink-rendszert, a mai nap folyamán magyar idő szerint 18 óra 12 perckor egy újabb Falcon-9 rakéta indult el rakterében 50 műholddal. Az indítást az Egyesült Államok nyugati partján elhelyezkedő Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítókomplexumából bonyolították le, az első fokozat visszahozására pedig az Of Course I Still Love You drónhajót küldték ki a Csendes-óceánra. A küldetés teljes sikerrel zárult, és 1 órával a Falcon indulását követően mind az ötven Starlink épségben elhagyta a rakéta második fokozatát. Az első fokozat dolga végeztével megkezdte a felkészülést a Föld légkörébe való visszatérése, pályájának legmagasabb pontja 130 km-el volt a Föld felszínétől. Egy hajtóműves fékezést követően sikeresen leszállt az OCISLY fedélzetére, és várhatóan a következő napokban térhet vissza a nyugati partra.

A küldetés „Group 4-11” jelzése sok mindent elárul a misszióról: a SpaceX már megkezdte a műholdas hálózat negyedik rétegének kiépítését, ami 540 kilométeres magassában fogja körülölelni a Földet. A mai küldetés egyik sajátossága az volt, hogy a megszokott ~260 kilométer magas kezdeti pálya helyett egy 300 kilométernél is magasabb pályára helyezte a Falcon-9 második fokozata a műholdakat, hogy elkerüljék azt a forgatókönyvet, ami az egyik korábbi Starlink-missziónál előfordult – egy geomágneses vihar következtében a Föld termoszférájának (85-500 kilométer magasan húzódó, rendkívül ritka réteg) sűrűsége jelentősen megnövekedett, így a részecskék súrlódása lefékezte a műholdakat, és visszatérés közben megsemmisültek a légkörben.

Ez volt a SpaceX 8. idei missziója, a 21. Falcon-9 küldetés Vandenbergből. Az amerikai cég következő küldetése március 3-án várható, amikor egy újabb adag Starlink műhold felbocsátását szeretnék végrehajtani.

Egy korábbi Falcon-9 indítás hosszú záridős felvétele Vandenbergből. Kép forrása: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye