Újabb adag Starlink műhold indult a második réteg bővítésére

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Tegnap este, magyar idő szerint 22:09-kor egy újabb adag Starlink műhold indult útjára, szám szerint 51 darab. A Falcon-9 hordozó ezúttal az SLC-4E startálláson indította be hajtóműveit, melyek a magasba repítették a szinte „menetrend” szerint induló rakétát. A v1.5 verziójú szatellitek űrbe juttatására szintén igaz ez a jelző, hiszen mind az első, mind a második fokozat megfelelően kivitelezte a rá bízott feladatot. Az F9 gond nélkül átvészelte a Max-Q fázisát, tehát a legnagyobb erőhatásokat jelentő légköri réteget, és ugyanilyen hatásfokkal teljesített a fokozatok szétválásának pontján is.

A B1075 azonosítójú első fokozat visszatérésének helyszíne az Of Course I Still Love You drónhajó fedélzete volt, ahová a mostanival együtt már harmadjára teljesített sikeres leszállást. A második fokozat szintén eredményesen zárta küldetését, tehát megfelelő ideiglenes pályára állította a 2-9 jelzésű misszió műholdjait. Mivel a második réteg bővítése a cél, így a végső magasság ez esetben egy 570 km-es keringési pálya lesz, ahová a szatellitek önerőből jutnak majd el.

Számokat tekintve ez volt a SpaceX számára az idei 30., összességében pedig a 234. misszió. A Falcon-9 hordozó pedig már 223-szor emelkedett a magasba pályafutása során, ráadásul a cég zsinórban a 200. sikeres küldetését teljesítette azóta, hogy 2016. szeptember 3-án egy hajtóműteszt során az indítóálláson felrobbant a B1028 jelű fokozat.

Dark mode powered by Night Eye