Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően indulhatott el útjára ma délután.

Frissítés 06.06.: a SpaceX és a NASA hivatalos bejelentése alapján a Dragon 11:55-kor sikeresen dokkolt az ISS Harmony moduljára.

A jelenleg az ISS-en tartózkodó teher- és személyszállító űrhajók. Forrás: NASA

Eredeti cikk
Nem volt kegyes az időjárás a CRS-28 küldetéshez, hiszen először szombaton, majd vasárnap is halasztani kellett az indítást a kedvezőtlen körülmények miatt. Ma délután már mind az indítóközpont, mind az első fokozat visszatérési zónája felett megfelelő előrejelzést kaptak a SpaceX indítócsapatának tagjai, így magyar idő szerint 17:47-kor elemelkedhetett a Falcon-9 B1077 a C208 jelű második generációs Dragon teherűrhajóval. Az ötödik küldetését teljesítő rakéta az előírtak szerint látta el feladatait, és 12 percen keresztül gyorsította a Dragont, hogy az megfelelő magasságban és sebességgel leváljon a második fokozatról. Az első fokozat eközben újabb hibátlan leszállást hajtott végre az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, ami az Atlanti-óceánon várakozott Floridától északkeletre. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezúttal miért nem kísérelt meg az első fokozat szárazföldi leszállást, miközben a teherűrhajó még könnyebb is, mint két hete az Axiom-2 Crew Dragon Freedom volt (az volt az első eset, hogy emberes küldetésnél a szárazföldi LZ-1 leszállási zónára tért vissza a Falcon-9): ezúttal is a rövidebb fúvókát alkalmazták a második fokozat esetében, amit a jóval gyorsabb és költséghatékonyabb gyártási folyamat miatt vezettek be. Ennek viszont az az „ára”, hogy kisebb tolóerőt képes produkálni az MVac-1D hajtómű, emiatt az első fokozatnak is több ideig kell gyorsítania, hogy végül a kellő keringési sebességet elérje a Cargo Dragon. 

Forrás: SpaceX

A teherűrhajó a szokásos utánpótlás és ellátmány mellett az utolsó pár iROSA napelemtáblákat, és számos tudományos kísérlethez szükséges anyagot, eszközt visz magával az ISS-re. Várhatóan egy napos utazás után ér majd az űrállomásra, ahol a Harmony modul zenit oldali, tehát a világűr felé néző dokkolóportjához fog automata üzemmódban csatlakozni.

Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye