Újabb bolygókutató küldetés halasztásáról döntött a NASA a bizonytalan költségvetés miatt

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Mars Sample Return küldetés halasztása után a Szaturnuszt megcélzó Dragonfly sem fog tudni a tervezett időpontban elindulni.

Sajnos még egy rendkívül érdekesnek ígérkező misszió eshet áldozatul a NASA túl alacsony és továbbra is bizonytalan jövő évi költségvetésének: Lori Glaze, az űrhivatal Bolygótudományi Osztályának igazgatója tegnapi prezentációjában megerősítette, hogy még néhány hete a Dragonfly küldetés halasztásáról voltak kénytelenek dönteni, miután bizonytalanná vált annak finanszírozása és ütemtervének véglegesítése. Ezt a 2024-es és a 2025-ös pénzügyi év költségvetési tervezetei indokolták, ugyanis jóval kevesebb forrás juthat nem csak erre, de az összes bolygókutató küldetésre, amiknek indulását a NASA erre az évtizedre tűzte ki. 

A 2024-es pénzügyi évre 327,7 millió dollárt igényelt az űrhivatal, ami 18%-kal kevesebb, mint amit az idei évre végül megszavazott az amerikai törvényhozás. Ezzel elvileg 2027-ig biztosítva lenne az ütemterv tartása, de több tisztviselő is úgy gondolja, hogy ilyen kevés forrás mellett ez nem megvalósítható. Glaze elmondta, hogy a küldetés áttervezését követően 2028 júliusára tűzték ki az új indítási időpontot, könnyen lehet azonban, hogy ez sem lesz tartható. 

A NASA összesen 3,38 milliárd dolláros tervezete helyett a Képviselőház 3,1, míg a Szenátus csak 2,68 milliárd dollárt szavazna meg a bolygótudományi küldetések finanszírozására. Bár a végső költségvetést jövő évre még nem adták ki, várhatóan nem lesz pozitív változás a források összegét illetően. Az űrhivatalnál jelenleg az Europa Clipper űrszonda végső befejezése és a 2024 októberi indításra való felkészülés élvez prioritást, sok mozgásterük pedig emiatt sincs a szakmai csoportoknak. 

Sajnos a Dragonfly a Szaturnuszra való indulása ebben az évtizedben tehát egyre kétségesebb, de ami tovább rontja az amúgy sem túl szép összképet, hogy a Mars Sample Return küldetés fenntarthatatlan ütemterve és finanszírozása mellett egy harmadik misszió, az Uranus Orbiter and Probe indulása esetében is halasztásról kellett döntenie a Bolygótudományi Osztály vezetőségének. 

A Dragonfly legfrissebb illusztrációja. Forrás: NASA/Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratórium
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye