Újabb bolygókutató küldetés halasztásáról döntött a NASA a bizonytalan költségvetés miatt

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A Mars Sample Return küldetés halasztása után a Szaturnuszt megcélzó Dragonfly sem fog tudni a tervezett időpontban elindulni.

Sajnos még egy rendkívül érdekesnek ígérkező misszió eshet áldozatul a NASA túl alacsony és továbbra is bizonytalan jövő évi költségvetésének: Lori Glaze, az űrhivatal Bolygótudományi Osztályának igazgatója tegnapi prezentációjában megerősítette, hogy még néhány hete a Dragonfly küldetés halasztásáról voltak kénytelenek dönteni, miután bizonytalanná vált annak finanszírozása és ütemtervének véglegesítése. Ezt a 2024-es és a 2025-ös pénzügyi év költségvetési tervezetei indokolták, ugyanis jóval kevesebb forrás juthat nem csak erre, de az összes bolygókutató küldetésre, amiknek indulását a NASA erre az évtizedre tűzte ki. 

A 2024-es pénzügyi évre 327,7 millió dollárt igényelt az űrhivatal, ami 18%-kal kevesebb, mint amit az idei évre végül megszavazott az amerikai törvényhozás. Ezzel elvileg 2027-ig biztosítva lenne az ütemterv tartása, de több tisztviselő is úgy gondolja, hogy ilyen kevés forrás mellett ez nem megvalósítható. Glaze elmondta, hogy a küldetés áttervezését követően 2028 júliusára tűzték ki az új indítási időpontot, könnyen lehet azonban, hogy ez sem lesz tartható. 

A NASA összesen 3,38 milliárd dolláros tervezete helyett a Képviselőház 3,1, míg a Szenátus csak 2,68 milliárd dollárt szavazna meg a bolygótudományi küldetések finanszírozására. Bár a végső költségvetést jövő évre még nem adták ki, várhatóan nem lesz pozitív változás a források összegét illetően. Az űrhivatalnál jelenleg az Europa Clipper űrszonda végső befejezése és a 2024 októberi indításra való felkészülés élvez prioritást, sok mozgásterük pedig emiatt sincs a szakmai csoportoknak. 

Sajnos a Dragonfly a Szaturnuszra való indulása ebben az évtizedben tehát egyre kétségesebb, de ami tovább rontja az amúgy sem túl szép összképet, hogy a Mars Sample Return küldetés fenntarthatatlan ütemterve és finanszírozása mellett egy harmadik misszió, az Uranus Orbiter and Probe indulása esetében is halasztásról kellett döntenie a Bolygótudományi Osztály vezetőségének. 

A Dragonfly legfrissebb illusztrációja. Forrás: NASA/Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratórium
Dark mode powered by Night Eye