Újabb ChinaSat műholdat állított pályára az idei második Hosszú Menetelés-7A nehézrakéta

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Ma délután hajtotta végre első és egyetlen indítását Kína ezen héten. Egy közepes teherbírású Hosszú Menetelés-7A rakéta kezdte meg útját magyar idő szerint 13:57-kor a Vencsang Űrközpont LC-201 indítókomplexumából, melynek hasznos terhe a ChinaSat-3A geostacionárius műhold volt. A hordozó a hivatalos megerősítés szerint sikeresen geotranszfer pályára állította a szatellitet, így Kína újabb sikeres indítással fejezi be az idei első félévet, mely összességében a 30. felbocsátása volt 2024-ben, a Hosszú Menetelés rakétacsalád valamely tagja pedig már 526. alkalommal került bevetésre.

A ChinaSat/Csunghszing-széria műholdjait az állami tulajdonban lévő China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) üzemelteti, a rendszer fő profilja pedig telekommunikációs és műsorszórási szolgáltatások nyújtása az ázsiai piac számára. A műholdcsaládon belül több típust is meg tudunk különböztetni, ez esetben a flotta 3. szériájának első darabja jutott Föld körüli pályára, amit kereskedelmi-polgári működésre terveztek (ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert Kínában gyakran fordulnak elő olyan esetek, hogy egy előre civil műholdként bejelentett űreszközről derül ki, hogy valójában katonai célt szolgál).

Fotó: CASC
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye