Újabb Falcon-9 jutott el 19 sikeres repülésig

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Egy újabb sikeres Starlink felbocsátással foglalta keretbe a hetet a SpaceX.

Zsinórban a 4. Starlink indításra került sor múlt éjjel, mely egyúttal a SpaceX 6. küldetése volt ebben a hónapban. A 6-44 jelű küldetést két nappal halasztották korábban, mert a tartószerkezet egyik tankolócsövénél ellenőrzést hajtottak végre a biztonság kedvéért.
A helyszínt a Kennedy Űrközpont LC-39A komplexuma adta, ahonnan legutóbb január végén hajtottak végre Starlink felbocsátást. 

Főszereplőként a B1062 jelű Falcon-9 teljesített szolgálatot, a 19. indítására készülő rakéta a legtöbbször használt első fokozatokhoz társult. Rakterében 23 műholdat helyeztek el, így ismét a lehető legnagyobb terheléssel indult el a hordozó magyar idő szerint 1:21-kor. Az emelkedést és az A Shortfall of Gravitas-ra való visszatérést mintaszerűen hajtotta végre az első fokozat, a második pedig a szükséges pálya elérése után a kellő időben engedte útjára a szatelliteket. Az idei 25. SpaceX küldetés is hibátlanul lezajlott, a Falconok sorozatszerű indítását a Starship 3. tesztrepülése „szakította félbe” március 14-én. A soron következő misszió (7-16) is egy Starlink-csomagot juttathat az űrbe, majd egy újabb teher- és utánpótlásszállító Cargo Dragont indít a cég a Nemzetközi Űrállomásra. 

Fotó: Pete Carstens (@CarstensPete)
Dark mode powered by Night Eye