Újabb fejlemény látott napvilágot a Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban

Kapcsolódó

Újabb három kínai űrhajós kezdte meg féléves szolgálatát a Sencsou-18 küldetés keretében

Ma délután elindult a hetedik hosszú távú személyzetes misszió...

A 72. orosz űrséta részletei

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub idén első alkalommal hajt...

A ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra irányuló küldetés új célpontot kapott

Az Európai Űrügynökség április 23-án jóváhagyta a ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra...

A nap képe #1449 – Matthew Dominick és a légzőkészülék

A Nemzetközi Űrállomás lakói: Matthew Dominick és Tracy C....

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Egy szeptemberi, és az oldalunkon is megjelent hír arról árulkodott, hogy irreálisnak találták a NASA által életre hívott Mars Sample Return kampány költségeit. Most azonban egy képviselőház által benyújtott törvényjavaslat teljes mértékben finanszírozná a Perseverance segítségével begyűjtött marsi minták visszahozatalát. További információ ezzel kapcsolatban, hogy párhuzamosan leállítanák az ExoMars küldetéssel való együttműködésre vonatkozó terveket.

Míg a szenátusi törvényjavaslat csak 300 millió dollárt biztosított a programra, ami kevesebb mint egyharmada a NASA 949,3 millió dolláros kérésének, a fentebb említett képviselőházi jelentés teljes egészében támogatná az MSR-t. Ezen előterjesztés más programokra is hatással lenne, hiszen 7,38 milliárd dollárt biztosítana a NASA tudományos programjaira, mely valamivel több, mint a szenátusi törvényjavaslatban szereplő 7,341 milliárd dollár. Amit viszont érdemes kiemelni, hogy előbbi csökkentéseket is tartalmaz, amely elsősorban a földtudományokkal, az asztrofizikával, a heliofizikával, valamint a biológiai és fizikai tudományokkal kapcsolatos. Ide tartozik például a Hubble és a Chandra űrteleszkópok költségvetése, amivel korábbi cikkünk foglalkozik.

Mint azt olvashattátok, más Mars-program is szóba került a törvényjavaslatban, mégpedig az ExoMars, melynek sokkal kisebb kiadásait viszont gátolnák. „Az ajánlás nem támogatja a Rosalind Franklin ExoMars rover kért finanszírozását.” – áll a jelentésben. A hozzájárulásról még folynak a tárgyalások, de valószínűleg magában foglalná a rover új leszálló platformjának hajtóműveit, a radioizotópos fűtőegységeket és az indítás költségeit.

Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye