Újabb fokozattal gyarapodott az SLS

Kapcsolódó

A hónap 10. Starlink küldetésére került sor ma

Az újabb 23 műhold felbocsátására pedig a 10. útját...

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

A köztes adapter után az úgynevezett Interim Cryogenic Propulsion Stage (ICPS) is felszerelésre került az Artemis-I küldetés keretében induló SLS központi fokozatára.

Ennek a fokozatnak az lesz a feladata, hogy RL-10 típusú hajtóművével felgyorsítsa az Orion kapszulát arra a sebességre, amivel elhagyhatja Föld körüli pályáját és az űrhajó megkezdhesse útját a Holdhoz.

Animáció az ICPS működéséről. Forrás: NASA

A NASASpaceflight.com információi szerint az LVSA (köztes adapter) felhelyezése után problémát tapasztaltak, az adapter és a központi gyorsítófokozat illesztésénél a tűréshatárnál nagyobb rést találtak a mérnökök. Emiatt az ICPS felszerelésére néhány napos csúszással kerülhetett sor.

Az SLS építése a VAB-ban. Forrás: NASA

Következő lépésként strukturális teszteknek vetik majd alá a rakétát. Ezt követi az az Orion adapter, amely az Orion szeparációját követően kis méretű CubeSat műholdakat bocsát ki a világűrbe, különböző kutatások céljából.

Animáció az Orion adapterről a CubeSat-ok kibocsátása közben. Forrás: NASA

Végezetül, utolsó elemként pedig maga az Orion űrhajó és a mentőtorony felszerelése fog megtörténni, amely után megtörténhetnek a végső tesztek, és szerelési műveletek, azaz az indítás előtti utolsó simítások.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye