Újabb Föld méretű bolygót fedezett fel a TESS űrtávcső

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Ugyan nemrégiben biztonsági üzemmódba helyezte magát a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) pár napig, mi sem bizonyítja jobban újbóli működését, mint hogy az általa kapott adatok alapján a tudósok azonosítottak egy második, szinte Föld méretű és valószínűleg sziklás TOI-700 e névre keresztelt világot. Egy bolygót, amely csillagának lakhatósági zónájában kering, vagyis azon távolságok tartományában, ahol egy planéta felszínén folyékony víz fordulhat elő. A csillagászok korábban már három bolygót is felfedeztek ebben a rendszerben, melyek a TOI-700 b, c és d jelzőt viselik. A TOI-700 e felfedezéséhez azonban további egy évnyi TESS-megfigyelésre volt szüksége a tudósoknak.

„Ez egyike annak a kevés rendszernek, amelyikben több kis, lakhatósági zónában lévő bolygó található.” – mondta Emily Gilbert, a dél-kaliforniai JPL munkatársa, továbbá hozzátette, hogy: „Ez teszi a TOI-700 rendszert izgalmassá a további nyomon követés szempontjából. Az e bolygó körülbelül 10%-kal kisebb, mint a d bolygó, így a rendszer azt is mutatja, hogy a további TESS-megfigyelések hogyan segítenek egyre kisebb és kisebb világok megtalálásában”.

A TOI-700 egy kicsi, hűvös M törpecsillag, amely mintegy 100 fényévre található a déli Aranyhal (Dorado) csillagképben. Gilbert és társai 2020-ban jelentették be a Föld méretű, lakható zónán belül található d bolygó felfedezését, amely két másik planétával együtt 37 napos keringési pályával rendelkezik. A legbelső bolygó, a TOI-700 b körülbelül 90%-ban egyezik meg Földünk méretével, és 10 naponta kerüli meg központi csillagát, ezzel szemben a TOI-700 c több mint 2,5-szer nagyobb, mint bolygónk, és 6 nappal tovább tart számára az előző folyamat, cikkünk főszereplője, az e jelű égitest pedig mindezt 28 nap alatt teljesíti.

A TESS az égbolt nagy területeit, az ún. szektorokat egyszerre kb. 27 napig figyeli. Ezek a hosszú ideig tartó pásztázások lehetővé teszik az űreszköz számára, hogy nyomon kövesse a csillag fényességében bekövetkező változásokat, amelyeket egy bolygó okoz, ha a mi szemszögünkből nézve átvonul a csillaga előtt (tranzit). A misszió ezzel a stratégiával 2018-tól kezdődően a déli égboltot figyelte meg, mielőtt az északi égbolt felé fordult volna, majd 2020-ban további megfigyelések céljából visszatért a déli égboltra. A plusz egy évnyi adat lehetővé tette a csapat számára, hogy finomítsa az eredeti bolygóméreteket, amelyek körülbelül 10%-kal kisebbek voltak az eredeti számításoknál.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye