Újabb fontos és látványos felfedezés a James Webb űrtávcső jóvoltából

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Az obszervatórium MIRI műszerével készített felvétel eddig soha nem látott részleteket tár fel a Fomalhaut-rendszer aszteroida öveiről.

A kutatók tavaly november óta várták, hogy megoszthassák a nagyközönséggel azt az újabb páratlan felfedezést, amit a JWST távcsőnek köszönhetően tettek. A Webb a Fomalhaut nevű fiatal csillag körüli aszteroida övet vizsgálta közép-infravörös tartományban működő műszerével, ilyenre korábban még nem volt alkalma az emberiségnek. Ez a rendszer azért érdekes „célpont”, mert a Naprendszerünkben és annak szélén található aszteroida övekhez hasonlóakat először fedezték fel a Naprendszeren kívül még 1983-ban, és azóta többek között az ALMA földi obszervatórium, illetve a Hubble, és a Herschel űrtávcső is készített róla felvételeket. 
A Fomalhaut a Déli Hal csillagkép legfényesebb csillaga, maga a név is arabul halszemet jelent. A JWST MIRI műszere 5 és 30 µm (mikron) közötti infravörös tartományban képes érzékelni a fényhullámokat, és ennek köszönhetően minden eddiginél részletesebb felvételeket kaphattak a kutatók. Mint kiderült, a Fomalhaut körül található mező sokkal összetettebb, mint a Naprendszerünk szélén található Kuiper-öv, és három gyűrűben is koncentrálódnak a belső anyagok. A legszélső gyűrű mintegy 23 milliárd km-re van a központi csillagtól, ez százötvenszer nagyobb a Föld-Nap távolságnál. A belső gyűrűben valószínűsíthetően egy Neptunusz tömegű jégbolygó kering, ez „faragja” maga körül a törmelék korongot, de érdekes módon a rendszeren belül eddig nem fedeztek fel bolygókat, így még érdekesebbé téve a csillag körüli óriási területet.
A Fomalhaut egyébként azon három csillag közül az egyik, amit egy program keretében kezdtek vizsgálni a kutatók, mivel mindhárom esetében por- és törmelék korong veszi körül a csillagot, ami rengeteg új információt nyújthat az univerzumról. 

Adam Block (@ngc1535) asztrofotós egy képben kombinálta a James Webb, az Hubble (kék gyűrű) és az ALMA (piros gyűrű) felvételeit a Fomalhaut-rendszerről.

A mostani felfedezés és a mérések eredménye nagy mértékben Gáspár András, a University of Arizona kutatójának érdeme, aki éveken keresztül dolgozott a Webb MIRI műszerének tervezésén, és az előbb említett kutatási programban is részt vesz. András önként ajánlotta fel, hogy alig pár órával a felfedezés publikálása után a Spacejunkie Youtube-csatornánkon is beszámol az eredményekről, így első kézből értesülhettetek ti is ezekről!
Az adást itt tudjátok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye