Újabb halasztás az Ingenuity drónhelikopter első marsi felszállásánál

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Szombaton számoltunk be róla, hogy legkorábban április 14-én szállhat fel a kis jármű első alkalommal a Marson, azonban ez a dátum is már a múlté. A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) szakemberei a hétvégén több ellenőrző tesztet is végrehajtottak az április 7-i rotorteszt során fellépő hiba feltárására, és úgy döntöttek, hogy az Ingenuity repülési szoftverében frissítést hajtanak végre. A változtatások ellenőrzése ma és holnap zajlik majd. Miután meggyőződtek a módosítások helyességéről, időt vesz igénybe, amíg a drónhelikopter rendszereit frissítik, és újraindítják a repülési szoftvert is. Ez a teljes folyamat több solt (azaz marsi napot) vesz igénybe, és így jövő héten derülhet ki, mikor kerülhet sor az első felszállásra. A szakemberek számoltak azzal, hogy nem fog elsőre minden simán menni, hiszen a Vörös Bolygó zord körülményeire sokszor élesben kell reagálni, még ha sok földi tesztet és szimulációt is végrehajtotak korábban.

A helikopter továbbra is jó állapotban van, az energiatermelő-, kommunikációs-, és hőstabilizáló rendszerek megfelelően működnek. Miközben pedig zajlik az Ingenuity rendszereinek frissítése, a Perseverance marsjáró szorgosan végzi a kutatómunkákat és feladatokat. és az egyik legfontosabb rendszer, a marsi légkörből történő oxigén-előállítást végző „MOXIE” (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) tesztjére készül.

Az Ingenuity drónhelikopter a Mars felszínén

Fotó: NASA/JPL-Caltech

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye