Újabb hibátlan indítást ünnepelhet a Rocket Lab

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Mozgalmas időszakot tudhat magáénak a Rocket Lab új-zélandi-amerikai magánvállalat: miután két hete sikerrel pályára állították a NASA CAPSTONE műholdját, ami a cég holdi küldetése volt, ma reggel egy újabb indítást hajtottak végre, ezúttal a Nemzeti Felderítési Hivatal (National Reconnaissance Office-NRO) megbízásából a „Wise One Looks Ahead” (NROL-162) nevű küldetés keretében. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egy részét képező kormányzati szervezet két egymás után hamar végrehajtandó küldetéssel bízta meg a Rocket Lab-et, ezek közül került ma sor az első indítára.

Az Electron rakéta titkosított rakományával magyar idő szerint 9:30-kor indult el a Mahia-félszigeten fekvő indítóközpont LC-1 startállásáról. A teljes emelkedési és gyorsítási szakasz 9 perc 29 másodpercig tartott, mely során két fokozatszétválás és egy akkumulátorcsere is lezajlott (az Electron hajtóművei elektromos szivattyúval rendelkeznek, amit akkumulárok hajtanak meg, mellőzve a szokásos gázgenerátort). Maga a küldetés 75 perccel indítás után ért véget, a műhold megfelelő leválását, és így az indítás sikerességét az NRO és Peter Beck, a Rocket Lab alapítója és vezérigazgatója is megerősítette.

A cég ezzel ismét bizonyította, hogy gyors ütemben képes rakétaindításokra, köszönhetően az immár három működő indítóállásnak, melyből kettő Új-Zélandon, egy pedig az USA Virginia államában található. Ez volt az idei hatodik Electron-indítás, összességében pedig a harmadik olyan küldetés, amit a Rapid Acquisition of Small Rocket (RASR) szerződés keretében hajtott végre a Rocket Lab az NRO számára.

Fotó: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye