Újabb hibátlan küldetés a Rocket Lab-től

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Magyar idő szerint ma este 19:09-kor elstartolt a Rocket Lab idei 8. Electron rakétája az “It Argos Up From Here” elnevezésű küldetés keretében. Akárcsak az előző indítás, ez is a Mahia-félszigeten található LC-1B startállásról történt. A küldetés hasznos terhe a General Atomics által gyártott Argos-4 műhold, amit a GAzelle műholszállító platformra erősítettek. Utóbbit a jövőben több, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal megbízásából megvalósuló adatgyűjtésre szolgáló misszión is bevethetik az Argos Data Collection System (Argos DCS) konstelláció segítségével.

Az Electron feltankolása és felkészítése a startra 2 órával a start előtt kezdődött, majd az utolsó „mehet-nem mehet” döntési fázis után a repülésigazgató megadta az engedélyt az indításra. A 9 darab, 3D nyomtatással készült Rutherford hajtómű tolóerejének köszönhetően a kisméretű rakéta fürgén emelkedett a magasba, majd T+2:23-kor leálltak az első fokozati rakétamotorok. Ezt követően a második fokozat levált, és egy darab vákuumra optimalizált hajtóműve kezdte meg a működést, tovább gyorsítva a rakétát és a hasznos terheket. A következő fontos lépés a sikeres pályára álláshoz az ún. battery hot swap művelet volt, amikor a második fokozat kimerülő akkumulátora (ami a hajtómű működéséhez szükséges) leválik, és egy új váltja fel. Ez a fázis is hiba nélkül lezajlott, és végül 9 perccel és 8 másodperccel indítás után leállt a hajtómű is, elérve a keringési fázishoz kijelölt alacsony Föld körüli pályamagasságot. Az Electron egy végfokozattal is rendelkezik, melynek Curie nevű hajtóműve T+1:40:11-kor indul be, hogy további 23 másodperces működéssel a végső, 750 km magas napszinkron pályát elérje a fokozat, ahol 9 perccel később leválik az Argos-4 műhold.

A Rocket Lab idén még egy indítást tervez, ami a Virginia állambeli Wallops-szigeten felépült új LC-2 indítóállás debütálása is lesz egyben.

Az Argos-4 műhold a GAzelle szállítóadapterre szerelve. Fotó: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye