Újabb hibátlan küldetést tudhat maga mögött a Rocket Lab

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

A múlt éjjeli indítás során két Capella-műholdat állítottak pályára.

Stronger Together„, azaz „Együtt erősebb”: ezt a nevet adta a Rocket Lab legutóbbi missziójának, amit a Capella Space nevű magáncéggel kötött szerződés keretében valósítottak meg, és újabb kooperációjukat ezúttal is siker koronázta. Csakúgy mint az idei első Electron, a másik is a Virginia államban található Wallops Indítókomplexumból startolt el, ami a Rocket Lab újonnan felépült indítási helyszíne az Egyesült Államok területén. A kis teherbírású hordozórakéta magyar idő szerint 23:38-kor hagyta el a Launch Complex 2 indítóállását, és indult útjára a két földmegfigyelő és képalkotó műholddal a rakterében. A Capella-9 és 10 jelű egységek egyenként 100 kg tömegűek, és 600 km magas, 44° inklinációjú pályán fognak üzemelni. A kaliforniai magáncég második alkalommal bízta meg a Rocket Lab-et 2020 augusztusa után, akkor a Sequoia nevű űreszközt juttatták fel sikeresen a világűrbe. A két vállalat együttműködése azonban korántsem ért még véget, hiszen februárban egy összesen négy indításról szóló szerződést írtak alá, melyek keretében egy-egy Acadia műholdat bocsátanak majd fel. Az első indításra ezek közül 2023 második felében kerülhet sor.

De térjünk még röviden vissza a múlt éjjeli küldetéshez! 
Az idei második Electron-indítást korábban többször el kellett halasztani a kedvezőtlen időjárás miatt, de tegnap minden körülmény adott volt, hogy megkezdhesse útját a rakéta. Az elemelkedés és a pályára állás során semmilyen hiba nem lépett fel, az első és második fokozat az előírtaknak megfelelően hajtotta végre feladatát. Miután a második fokozat vákuum-optimalizált Rutherford hajtóműve kellő sebességre gyorsította a hordozót, egy órás keringési fázis következett, majd a  rakéta végfokozatának (kick stage) Curie segédhajtóműve egy 36 másodperces pályakorrekcióval állította a végleges keringési pályára a hasznos terheket. A Rocket Lab ezzel idei második misszióját is hibátlanul teljesítette, és akár még ebben a hónapban sor kerülhet a harmadik küldetésükre is, ami a „The Beat Goes On” becenevet kapta. 


Az idei második Electron indulása. Fotó: Rocket Lab

Fotó: Rocket Lab
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye