Újabb hibátlan repülés a Falcon-9-től

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Múlt éjjel újra a magasba emelkedett a Sólyom, azaz a SpaceX Falcon-9-ese. A Starlink 6-1 jelzésű küldetés keretén belül 21 darab szatellit kapott helyet a hordozó rakterében. A misszió különlegességéül szolgált, hogy ezúttal a második generációs (v2) műholdak kicsinyített változatait szállította a rakéta. Ezek a köznyelvben „Starlink V2 Mini” néven futnak, és elsősorban a Starshippel történő indításokra szabták őket, de úgy épültek, hogy a Falcon-9-cel is megoldható legyen a pályára állításuk.

Az indítás főszereplője a B1076 jelű booster volt, ami a floridai SLC-40-ről kezdte meg harmadik útját. Hajtóművei magyar idő szerint 00:13-kor emelték magasba a 70 méter magas F9-et, melynek során, valamint a repülés további szakaszaiban is az elvártaknak megfelelő telemetriai adatokat kapták a repülésirányítók. A szeparációt követően az első fokozat megkezdte hazaútját az „A Shortfall of Gravitas” drónhajó irányába, a második fokozat pedig hasznos terhével folytatta a kijelölt pálya elérését. Előbbiről elmondható, hogy kis idő elteltével sikeres landolást hajtott végre, mellyel abszolválta 3. repülését. Utóbbi a későbbiekben szintén hasonlóan teljesített, és leszállította a 21 db űreszközt.

A SpaceX így bezsebelte februárban a hatodik, idén a tizenharmadik, összességében pedig a 217. küldetését. Következő missziójuk során ismét Starlink műholdak kapnak főszerepet, majd márciusban a Crew-6 négy űrhajósát szállítják az ISS fedélzetére. Utóbbit, ha van kedvetek kövessétek velünk élőben!

Forrás: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye