Újabb hibátlan repülés a Falcon-9-től

Kapcsolódó

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Katonai műholddal indult a Szojuz ritkábbik variánsa

Megtörtént az idei év első Szojuz-2.1v rakéta indítása, melyről...

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

Múlt éjjel újra a magasba emelkedett a Sólyom, azaz a SpaceX Falcon-9-ese. A Starlink 6-1 jelzésű küldetés keretén belül 21 darab szatellit kapott helyet a hordozó rakterében. A misszió különlegességéül szolgált, hogy ezúttal a második generációs (v2) műholdak kicsinyített változatait szállította a rakéta. Ezek a köznyelvben „Starlink V2 Mini” néven futnak, és elsősorban a Starshippel történő indításokra szabták őket, de úgy épültek, hogy a Falcon-9-cel is megoldható legyen a pályára állításuk.

Az indítás főszereplője a B1076 jelű booster volt, ami a floridai SLC-40-ről kezdte meg harmadik útját. Hajtóművei magyar idő szerint 00:13-kor emelték magasba a 70 méter magas F9-et, melynek során, valamint a repülés további szakaszaiban is az elvártaknak megfelelő telemetriai adatokat kapták a repülésirányítók. A szeparációt követően az első fokozat megkezdte hazaútját az „A Shortfall of Gravitas” drónhajó irányába, a második fokozat pedig hasznos terhével folytatta a kijelölt pálya elérését. Előbbiről elmondható, hogy kis idő elteltével sikeres landolást hajtott végre, mellyel abszolválta 3. repülését. Utóbbi a későbbiekben szintén hasonlóan teljesített, és leszállította a 21 db űreszközt.

A SpaceX így bezsebelte februárban a hatodik, idén a tizenharmadik, összességében pedig a 217. küldetését. Következő missziójuk során ismét Starlink műholdak kapnak főszerepet, majd márciusban a Crew-6 négy űrhajósát szállítják az ISS fedélzetére. Utóbbit, ha van kedvetek kövessétek velünk élőben!

Forrás: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye