Újabb hibátlan repülés a Falcon-9-től

Kapcsolódó

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Múlt éjjel újra a magasba emelkedett a Sólyom, azaz a SpaceX Falcon-9-ese. A Starlink 6-1 jelzésű küldetés keretén belül 21 darab szatellit kapott helyet a hordozó rakterében. A misszió különlegességéül szolgált, hogy ezúttal a második generációs (v2) műholdak kicsinyített változatait szállította a rakéta. Ezek a köznyelvben „Starlink V2 Mini” néven futnak, és elsősorban a Starshippel történő indításokra szabták őket, de úgy épültek, hogy a Falcon-9-cel is megoldható legyen a pályára állításuk.

Az indítás főszereplője a B1076 jelű booster volt, ami a floridai SLC-40-ről kezdte meg harmadik útját. Hajtóművei magyar idő szerint 00:13-kor emelték magasba a 70 méter magas F9-et, melynek során, valamint a repülés további szakaszaiban is az elvártaknak megfelelő telemetriai adatokat kapták a repülésirányítók. A szeparációt követően az első fokozat megkezdte hazaútját az „A Shortfall of Gravitas” drónhajó irányába, a második fokozat pedig hasznos terhével folytatta a kijelölt pálya elérését. Előbbiről elmondható, hogy kis idő elteltével sikeres landolást hajtott végre, mellyel abszolválta 3. repülését. Utóbbi a későbbiekben szintén hasonlóan teljesített, és leszállította a 21 db űreszközt.

A SpaceX így bezsebelte februárban a hatodik, idén a tizenharmadik, összességében pedig a 217. küldetését. Következő missziójuk során ismét Starlink műholdak kapnak főszerepet, majd márciusban a Crew-6 négy űrhajósát szállítják az ISS fedélzetére. Utóbbit, ha van kedvetek kövessétek velünk élőben!

Forrás: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye