Újabb hibátlan Starlink felbocsátással hangolt a jövő heti holdi küldetésre a SpaceX

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Nem telhet el úgy egy hét sem, hogy ne indulna el legalább egy adag Starlink műhold a világűrbe. Így történt ez a legutóbbi, múlt éjjeli küldetés során, melynek keretében újabb 22 szatellit állt pályára. A SpaceX két fontos küldetés, a NASA PACE műholdjának, valamint az Intuitive Machines Nova-C holdi leszállóegységének indítása közé „szúrta be” soron következő házon belüli misszióját, a Starlink 7-13-at.

A hetedik műholdréteg bővítésére irányuló felbocsátás a korábbi hasonló missziókhoz hasonlóan a Vandenberg Űrhaderőbázisról történt meg, magyar idő szerint 1:34-kor. A kijelölt Falcon-9 a B1071 jelű rakéta volt, mely szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt, december 8-án teljesítette legutóbbi küldetését, a Starlink 7-8-at.
Az indítást végre az időjárás sem hátráltatta (ezúttal is több napos halasztás után kerülhetett rá sor), és egyik fázist sem zavarta meg bármiféle műszaki hiba. A fokozatok hibátlanul hajtották végre a számukra kijelölt feladatokat: az első fokozat a megfelelő magasságban és sebességnél vált le a másodikról, és 8,5 perccel a start után újfent rátalált a rá várakozó Of Course I Still Love You drónhajóra a Csendes-óceánon. A második fokozat vákuumra optimalizált MVac-1D hajtóműve is majdnem ugyanekkor állt le, hogy aztán egy újabb beindítással a kitűzött pályát elérve válhassanak le a műholdak a fokozatról. Erre szokásos módon egy órával az indítás után került sor, megerősítve egy újabb magabiztosan végrehajtott küldetés sikerét.

Ami a statisztikát illeti: a SpaceX által közzétett számok alapján egyedül ez a hordozó a 14 repülése során már több mint 134 tonna hasznos terhet juttatott az űrbe, illetve a mostani adaggal együtt 279 Starlink műhold állt pályára a segítségével. Összességében pedig 5828 szatellitet indítottak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye