Újabb hibátlan Starlink felbocsátással hangolt a jövő heti holdi küldetésre a SpaceX

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Nem telhet el úgy egy hét sem, hogy ne indulna el legalább egy adag Starlink műhold a világűrbe. Így történt ez a legutóbbi, múlt éjjeli küldetés során, melynek keretében újabb 22 szatellit állt pályára. A SpaceX két fontos küldetés, a NASA PACE műholdjának, valamint az Intuitive Machines Nova-C holdi leszállóegységének indítása közé „szúrta be” soron következő házon belüli misszióját, a Starlink 7-13-at.

A hetedik műholdréteg bővítésére irányuló felbocsátás a korábbi hasonló missziókhoz hasonlóan a Vandenberg Űrhaderőbázisról történt meg, magyar idő szerint 1:34-kor. A kijelölt Falcon-9 a B1071 jelű rakéta volt, mely szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt, december 8-án teljesítette legutóbbi küldetését, a Starlink 7-8-at.
Az indítást végre az időjárás sem hátráltatta (ezúttal is több napos halasztás után kerülhetett rá sor), és egyik fázist sem zavarta meg bármiféle műszaki hiba. A fokozatok hibátlanul hajtották végre a számukra kijelölt feladatokat: az első fokozat a megfelelő magasságban és sebességnél vált le a másodikról, és 8,5 perccel a start után újfent rátalált a rá várakozó Of Course I Still Love You drónhajóra a Csendes-óceánon. A második fokozat vákuumra optimalizált MVac-1D hajtóműve is majdnem ugyanekkor állt le, hogy aztán egy újabb beindítással a kitűzött pályát elérve válhassanak le a műholdak a fokozatról. Erre szokásos módon egy órával az indítás után került sor, megerősítve egy újabb magabiztosan végrehajtott küldetés sikerét.

Ami a statisztikát illeti: a SpaceX által közzétett számok alapján egyedül ez a hordozó a 14 repülése során már több mint 134 tonna hasznos terhet juttatott az űrbe, illetve a mostani adaggal együtt 279 Starlink műhold állt pályára a segítségével. Összességében pedig 5828 szatellitet indítottak.

Dark mode powered by Night Eye