Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység több eszközt juttat a Hold túlsó oldalára.

Fontos küldetéssel bízta meg az amerikai űrhivatal a Firefly Aerospace magánvállalatot: A Commercial Lunar Payload Services (CLPS) szerződés keretében (mely az Artemis-program részét képezi) megvalósuló misszióval a Blue Ghost nevű holdi leszállóegységgel két eszköz is landol majd a Hold felszínén a tervek szerint 2026-ban. A 112 millió dollár díjazású küldetésben az Európai Űrügynökség (ESA) is érintett, ők egy Hold körül keringő adatátjátszó műholdat állítanak pályára. A két felszíni eszköz feladata a Hold túlsó oldalán, bármilyen zavaró tényezőt kizárva rádióhullámok terjedésének megfigyelése lesz. A kutatók szerint ez az egyik legmegfelelőbb helyszín a Naprendszeren belül ezen vizsgálatok végrehajtásához, hiszen olyan asztrofizikai méréseket fognak végezni, amik az Ősrobbanás után alig 370000 évvel induló, alacsony frekvenciájú hullámokat hivatottak mérni. Tehát egészen az ún. „Sötét Időkig” visszamenő kutatásokat fognak elvégezni, amikor még sem csillagok, sem galaxisok nem léteztek. 
A Firefly feladata nem csak a megfelelő kommunikációs csatorna biztosítása lesz a Földdel, hanem a hasznos teher integrációs folyamatait, illetve a leszállóegység eljuttatását a Holdhoz is a nekik kell megoldani. A 2+1 űreszköz az alábbiak szerint néz ki:

  • Lunar Surface Electromagnetics Experiment-Night (LuSEE-Night): bár nevében nem szerepel, de ez is egy útkereső lesz, mely segíthet megérteni a mérnököknek a Holdon érzékelhető és befogható rádióhullámokat. A műszert a Department of Energy’s (DOE) Brookhaven National Laboratory, a University of California a Space Science Laboratory és a NASA Science Mission Directorate nevű részlegének együttműködésében fejlesztik és gyártják le.
  • Lunar Pathfinder: az ESA átjátszóállomásaként működő műhold S-sávú és UHF frekvenciájú csatornákon fog kommunikálni a felszíni eszközökkel és a földi irányítóközponttal. A szatellitet a Surrey Satellite Technology Ltd. gyártja. 
  • User Terminal: az űrbéli kommunikációs protokollokért felelő eszköz egy rádióantennából, egy adatátviteli kapcsolóból és egy rádióhullámokat befogó egységből áll, amit a Jet Propulsion Laboratory fejleszt ki. 

A mostani küldetés a Firefly második holdi missziója a NASA-tól, összesen pedig a kilencedik szerződés, amit a CLPS-program keretében kötöttek meg. A magáncég először jövőre indíthat a SpaceX közreműködésével összesen tíz űreszközt, amiket szintén a Blue Ghost leszállóegység fog eljuttatni a Hold Föld felé eső oldalára.

A Blue Ghost holdi leszállóegység illusztrációja. Forrás: Firefly Aerospace
Forrás: Firefly Aerospace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye