Újabb Jaokan-trió Föld körüli pályán

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Kína nem tétlenkedik az óceánmegfigyelő flottájának építésében: idén már harmadszor bocsátottak fel Jaokan-31 típusú műholdakat, Long March-4C (Hosszú Menetelés-4C, CZ-4C) hordozórakétával. Az indítás magyar idő szerint március 13-án, 3 óra 19 perckor történt meg, a Csiücsüan Űrközpont (JSLC) negyedik számú startállásáról. A Jaokan-31 Vejhszing-04 küldetésen három darab távérzékelési űreszközt bocsátottak fel. A kínai média szerint a műholdakkal elektromágneses méréseket és egyéb ehhez kapcsolódó tevékenységeket fognak végezni. 

A Jaokan-Vejhszing elnevezést általában azon polgárinak beállított műholdak kapják, melyeknek szeretnék eltitkolni a katonai felhasználását. Ebben az esetben a műholdak hármas kötelékben keringenek az amerikai NOSS konstellációhoz hasonlóan, így valószínűleg a tegnapi start alkalmával három darab Csienping-8 típusú műholdat állítottak pályára. A külföldi hadihajók felkutatására és nyomon követésére tervezett Csienping műholdak megfigyelik a különböző (hadi)hajók optikai és rádiókommunikációját és a kínai haditengerészet számára értékes és hasznos információkat pedig begyűjtik.

Az indítás pillanatai. Kép forrása: Weibo

Az első ilyen jellegű küldetés a Jaokan-9 volt, amelyet 2010. március 5-én indítottak el, majd a Jaokan-16-ot 2012. november 25-én indították; a Jaokan-17 2013. szeptember 1-jén indult, a Jaokan-20 2014. augusztus 9-én, a Jaokan-25 2014. december 10-én, a Jaokan-31-et pedig 2018. április 10-én bocsátották fel. A Jaokan küldetések döntő részén a CZ-4C hordozórakétát használták. Alacsony Föld körüli pályára (LEO) 4200 kg hasznos terhet tud állítani, így a közepes teherbírású rakéták közé sorolhatjuk (egy súlycsoportban van az indiai GSLV Mk.I és a Northrop Grumman Antares rakétákkal). Az első fokozaton négy darab YF-21C hajtómű található, melyeknek tolóereje egyenként 742 kN, hajtóanyagként pedig hipergolikus N2O4/UDMH keveréket használ. A második fokozatot egy darab YF-24 vákuumra optimalizált hajtóművel látták el, illetve négy darab korrekciós (vernier) motor is található a főhajtómű körül.

Az indítás pillanatai. Kép forrása: Weibo

Az üzemanyag itt is a fent emlíett hipergolikus keverék. A harmadik fokozat két darab hipergolikus YF-40A hajtóművel van felszerelve, és ez felel a precíz pályára állításért. A Szojuz rakétákhoz hasonlóan itt is ún. „hot staging” módot választják le a fokozatokat, az első és második fokozat szétválásakor például a második fokozat hajtóművei még a szétválasztás előtt beindulnak, így a hajtóanyag végig a tartályok alján marad. Ez volt a Long March rakéták 363. indítása, és most először történhet meg, hogy egy évben tízszer indul CZ-4C rakéta. Kína idén rekordszámú űrindítást tervez a Long March rakétákkal, és ezek mellé még magáncégek is jó úton haladnak a saját rakétáikkal való repülésekhez.

Dark mode powered by Night Eye